Jihokorejský nejvyšší soud uznal právo na smrt ženě v kómatu

22. 5. 2009 6:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Loni v listopadu soud nařídil, aby žena byla od dýchacího přístroje odpojena. Nemocnice se proti rozsudku odvolala, ale odvolací soud v únoru rozhodnutí potvrdil. Ve čtvrtek rozsudek potvrdil i soud nejvyšší, takže nemocnice je povinna ženu odpojit...


Jihokorejský nejvyšší soud rozhodl, že lékaři pečující o ženu v kómatu ji mají v souladu s přáním její rodiny odpojit od přístrojů udržujících ji při životě. Soud tak podle agentur potvrdil rozsudek nižší instance.

Rodina 76leté ženy, která je ve vegetativním stavu od loňského února, žádala lékaře v nemocnici Jonsejské univerzity v Soulu, aby ženu odpojili od přístrojů. Jejich příbuzná utrpěla trvalé poškození mozku po krvácení při biopsii. Prý se vždycky stavěla proti tomu, aby lidé žili s pomocí přístrojů, pokud není naděje na jejich oživení. A odborníci potvrdili, že pokud bude ona sama od přístrojů odpojena, v žádném případě žít nemůže.

Nemocnice Severance však jejich žádost odmítla s poukazem na zákony, které zakazují lékařům odpojovat pacienty od přístrojů zajišťujících dýchání nebo jejich životní funkce vůbec.

Loni v listopadu soud nařídil, aby žena byla od dýchacího přístroje odpojena. Nemocnice se proti rozsudku odvolala, ale odvolací soud v únoru rozhodnutí potvrdil. Ve čtvrtek rozsudek potvrdil i soud nejvyšší, takže nemocnice je povinna ženu od přístrojů odpojit.

Toto první rozhodnutí svého druhu znamená průlom v zemi, jejíž společnost se opírá o myšlenky konfuciánství včetně respektu k tělesné schránce. Ovšem i když příslušný zákon zakazuje lékařům pacienty od přístrojů odpojovat, mnohé nemocnice k tomu již přistupují u některých pacientů, u nichž není naděje na oživení - jednají v souladu s přáním samotného pacienta nebo jeho příbuzných.

Začátkem týdne nemocnice soulské státní univerzity oznámila, že pacienty v posledním stadiu rakoviny, respektive jejich příbuzné, nechává rozhodnout, zda mají být drženi při životě. Je první nemocnicí v zemi, která směrnicí respektuje „právo na smrt“. V roce 2007 už nechala od přístrojů odpojit přes 400 pacientů.

I šéf Severance Pak Čang-il prohlásil, že „vedení nemocnice souhlasí s lékařskou komunitou, co se týče potřeby dobrovolné eutanazie. Přesto jsme se rozhodli předat případ nejvyššímu soudu.“

V Jižní Koreji však roste podpora tomu, aby smrtelně nemocní lidé měli právo na důstojnou smrt zejména po únorovém skonu katolického kardinála Stephena Kima, který odmítl napojení na dýchací přístroj.

Milosrdná smrt z rukou lékaře patří ve světě ke kontroverzním tématům. Eutanazie na přání nemocného je zatím povolena v Nizozemsku, Belgii a Švýcarsku, tolerují ji v Oregonu a v Kolumbii. Ve Švýcarsku mohou asistovanou sebevraždu podstoupit také cizinci, údajně ji podstoupil i jeden Čech.

Většinou se odpůrci odvolávají na bibli, ale i mezi katolickými zeměmi existují výjimky - letos například zákon o právu na smrt schválil parlament v Uruguayi. Řada zemí ale eutanazii jistým způsobem toleruje.

Velkou pozornost mezinárodní veřejnosti přitahoval případ Italky Eluany Englarové, která byla 17 let udržována ve vegetativním stavu a jejíž rodina usilovala o její odpojení od přístrojů. Nakonec letos v únoru zemřela poté, co lékaři dodrželi postup povolený soudem. Do ostré polemiky v tomto případě se v Itálii zapojil i Vatikán a vláda.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?