Jihomoravská zdravotnická zařízení dostanou 60 mil. na investice

5. 8. 2015 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravské nemocnice a zdravotnická záchranná služba dostanou letos přes 60 milionů na 11 investičních akcí. Část peněz půjde přímo z rozpočtu Jihomoravského kraje, část pokryje stát. K největším patří dodávka multidetektorového počítačového tomografu pro Nemocnici Vyškov za přibližně 24 milionů korun, řekl ČTK jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).


Vyškovská nemocnice pořídí tomograf zhruba za 15 milionů korun, zbytek půjde na pozáruční servis. „Mezi další investice patří pořízení biochemického analyzátoru pro ivančickou nemocnici za více než osm milionů korun,“ uvedl Hašek.

Přes 20 milionů na čtyři investiční akce dostane znojemská nemocnice. Za více než šest milionů koupí dvě laparoskopické operační soupravy. Používají se při operacích dutiny břišní. Laparoskopie umožňuje vstup do dutiny pomocí vpichů bez použití skalpele. Metoda je méně bolestivější, umožňuje rychlejší rekonvalescenci a zkrácení hospitalizace. Dále Znojmo za téměř šest milionů pořídí videokolonoskop a videogastroskop pro vyšetření zažívacího traktu, dva desinfektory pro endoskopy a bronchoskop, který se používá k vyšetření vnitřní části dýchacích cest. Za pět milionů dostane Znojmo dva ultrazvuky a necelé čtyři miliony bude stát oční operační mikroskop.

Ivančická nemocnice kromě peněz na biochemický analyzátor dostane ještě skoro tři čtvrtě milionu na flexibilní videogastroskop a videokolonoskop. Tišnovská nemocnice zase za 2,5 milionu obnoví vozový park. Jihomoravští záchranáři dostanou přes dva miliony na nové terénní vozidlo a další skoro tři miliony jako příspěvek na vznikající výjezdní stanoviště v Brně-Ponavě. Celkem bude stát kolem 55 milionů, hotové by mělo být ještě letos.

Jihomoravský kraj zřizuje nemocnice v Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově, Břeclavi, Znojmě, Hodoníně a Kyjově. Kromě zdravotnické záchranné služby zřizuje i další zdravotnická zařízení jako Jihomoravské dětské léčebny, znojemské dětské centrum, kyjovské dětské centrum a domov pro postižené děti v Otnici.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?