Jihomoravské dětské léčebny odmítají pacienty, pomůže přístavba

19. 6. 2015 8:28
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravské dětské léčebny v Boskovicích na Blanensku mají problém s nedostatečnými kapacitami pro přijetí dětí s doprovodem. Musí proto odmítat léčebné návrhy pojišťoven, řekl novinářům jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).


Kraj jako zřizovatel proto dá 20 milionů korun na novou přístavbu. Do ní se přesune rehabilitace a v uvolněných prostorách vzniknou chybějící pokoje, uvedl Hašek. Hotovo má být za rok.
Krajští radní dnes schválili podmínky na vyhlášení výběrového řízení pro přístavbu. „Léčebna je v domě z první republiky a už nevyhovuje. Do přístavby se tak přesune rehabilitace a přestavbou uvolněných prostor vybudujeme scházející kapacitu tak, aby léčebna nemusela odmítat pacienty s doprovodem,“ řekl Hašek. Podle něj se tak díky vyššímu počtu dětí zvednou příjmy zařízení.
Léčebna krok kraje vítá. „Prostory už jsou nevyhovující, takže jsme za novou rehabilitaci rádi. Řešit se musí i kapacita dětí s doprovodem,“ uvedla vedoucí lékařka Zdeňka Koudelová. V objektu je 30 pokojů, z toho 11 pro děti s doprovodem, zbytek pro děti samostatně. Zatímco pokoje u dětí s doprovodem jsou neustále obsazené, u těch samostatných má léčebna občas některé prázdné. Časem by se měl počet dvoulůžkových pokojů pro děti a rodiče rozšířit až na 18.
Jihomoravské dětské léčebny se starají o děti ve věku od jednoho roku do 18 let. Loni se staraly o více než 250 dětí. „Jezdí k nám s dětskou mozkovou obrnou, s neurologickými nemocemi, ortopedickými vadami, po operacích nebo úrazech. Máme spíš těžší stavy,“ doplnila Koudelová. Děti s rodiči jezdí na měsíční pobyty, samostatně pak i na pobyty delší.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?