Jihomoravské záchranné složky mohou mít 135 mil. na techniku

12. 2. 2016 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranné složky Jihomoravského kraje mohou v letech 2017 až 2019 získat novou techniku za 135 milionů korun. Z toho by 85 procent pokryla Evropská unie, pět procent státní rozpočet a deset procent kraj. Záchranáři by mohli získat například 30 sanitek, řekl novinářům hejtman Michal Hašek (ČSSD).


Stejný počet sanitek obměnila záchranná služba už loni. Disponuje necelou stovkou sanitek.

Výzvu na obměnu techniky vyhlásilo na konci loňského roku ministerstvo pro místní rozvoj. Kraj proto přichystal projektový záměr. Podle Haška by se daly pořídit sanitky, ale také mikrobus s tažným zařízením, vozíky na přepravu materiálu na místo mimořádných událostí, vybavení sanitních vozů přístroji, záložní komunikační technologie, kontejnery na stany, chladicí zásobníky léčiv a zdravotnického materiálu nebo přístroje pro detekci nebezpečných látek. „Část techniky by měla být zaměřená na mimořádné události související s extrémním suchem nebo únikem nebezpečných látek,“ uvedl Hašek. Podle něj by měla obměna mít tři části a každá by se měla uskutečnit v jednotlivých letech období 2017 až 2019.

Záchranka obměnila třicítku sanitek už loni. Díky tomu mohla vyřadit auta, která měla najeto od 260.000 do 400.000 kilometrů. Mluvčí jihomoravské záchranky Barbora Zuchová už dříve ČTK řekla, že údržba starších vozidel je velmi nákladná a technicky náročná. V Brně je vzhledem k vysokým nárokům na výkon podle Zuchové životnost vozidel kolem sedmi let, na venkově o dva roky více. Neustálé obměňování vozového parku podle ní zvýší spolehlivost i bezpečnost pacientů a posádek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?