Jihomoravský kraj by mohl provozovat hustopečskou nemocnici

21. 5. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj by mohl provozovat Městskou nemocnici Hustopeče. Zřizuje ji město, které ji ale kvůli dlouhodobým ekonomickým problémům přetransformovalo na akciovou společnost a hledá nájemce v podobě silného partnera.


Kraj chce vstupem do provozu zabránit pronájmu soukromému subjektu, aby nemocnice zůstala veřejná, informoval ČTK jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Podle něj bude ČSSD o kroku jednat s koaličním partnerem KDU-ČSL.

Podle hustopečského starosty Luboše Kuchynky (ODS) mělo zařízení loni ztrátu více než sedm milionů korun. „Taková ztráta je pro město tíživá, a proto hledáme ekonomicky i odborně zdatné partnery,“ uvedl Kuchynka. Město ještě v květnu vyhlásí výběrové řízení na strategického společníka, který bude provozovatelem a nájemcem Městské nemocnice Hustopeče.

Právě do tohoto výběrového řízení by se měl podle Haška kraj přihlásit. „Za ČSSD budu iniciovat jednání s koaliční KDU-ČSL. Věřím, že najdeme společnou podporu pro nemocnici,“ uvedl Hašek. Podle něj je důležité, aby nemocnice zůstala veřejná. „Zdraví není zboží a chceme zachovat nemocnici tak, aby fungovala ve prospěch občanů,“ dodal.

Pokud by kraj uspěl, vzala by si hustopečský objekt na starost některá z krajských nemocnic. „Umožnilo by to ještě větší spolupráci Hustopečí s okolím jako například s Břeclaví, Znojmem nebo Ivančicemi,“ dodal Hašek.

Starostovi Haškův záměr nevadí. „Výběrové řízení je veřejné, takže se do něj může přihlásit kdokoliv. Třeba i Jihomoravský kraj,“ uvedl Kuchynka.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?