Jihomoravský kraj by od léta mohl provozovat Nemocnici Hustopeče

10. 2. 2015 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj by mohl od července provozovat Nemocnici Hustopeče, řekl ČTK po jednání s představiteli hustopečské radnice jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD). Zařízení, které zřizuje město, kvůli milionovým ztrátám zatěžuje městský rozpočet.


Proto už loni vyhlásilo výběrové řízení na provozovatele. Kraj se o nemocnici zajímal od počátku, společnou řeč však našel až s novým vedením města. To poslalo na ministerstvo financí žádost o souhlas s převodem. Potřebný je kvůli dřívějšímu bezúplatnému převodu nemocnice na město, pro který nemůže radnice se zařízením nakládat až do roku 2027, řekla ČTK starostka Hustopečí Hana Potměšilová (Sdružení nestraníků).

„Dohoda je taková, že pokud se podaří vyřešit s ministerstvem všechny náležitosti, hustopečská nemocnice by mohla být součástí krajského zdravotnictví od prázdnin. Ideální datum je 1. července,“ řekl Hašek. Podle něj je s novým vedením města, které představuje Sdružení nestraníků, ANO, ČSSD a Zdravé Hustopeče, jiná domluva, než byla s předešlým vedením složeným z ODS, KDU-ČSL, KSČM, TOP 09 a Sdružení nezávislých kandidátů. „Staré vedení mělo jinou představu než spojení s krajem, nové vedení vítá, že chce kraj nemocnici zachránit. Pro město je nemocnice balvan na krku, který ho může stáhnout pod vodu,“ řekl Hašek.

Starostka Potměšilová si toho je vědoma. Organizace už měla i problémy s výplatami. „Nemocnice má kontokorentní úvěr a už na něj musí sáhnout kvůli mzdám, aby je dorovnala,“ uvedla Potměšilová. Podle ní v posledních měsících ztráty přesahovaly každý měsíc milionové položky. „Když se prohlubuje ztráta, pro město by byla celá záležitost velmi riskantní,“ zdůraznila Potměšilová, která chce stejně jako Hašek v Hustopečích zachovat veřejné zdravotnictví. Za minulého vedení hrozilo, že by se zařízení mohlo dostat do rukou soukromého subjektu.

Rada města i kraje navíc projednají restrukturalizační plán, který by měl zastavit úpadek nemocnice hlouběji do ztráty. „V případě schválení se změní smlouvy se zdravotními pojišťovnami, struktura lůžek, ale řešili jsme i otázku dopravní služby, protože na sanitky se každý měsíc doplácely stovky tisíc korun,“ uvedl Hašek.

Jihomoravský kraj zřizuje nemocnice v Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově, Břeclavi, Znojmě, Hodoníně a Kyjově. Má také krajskou zdravotnickou záchrannou službu a zřizuje další zdravotnická zařízení, jako Jihomoravské dětské léčebny, znojemské dětské centrum, kyjovské dětské centrum a domov pro postižené děti v Otnici. Všech 13 zařízení vykázalo za loňský rok přebytek více než 16 milionů korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?