Jihomoravský kraj chce změnit systém proplácení poplatků

22. 1. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravští radní včera schválili změnu systému vracení regulačních poplatků v krajských lékárnách. Třicetikorunový poplatek za recept lidé nebudou dostávat zpět formou daru, ale slevy. Nebudou tak muset vyplňovat darovací smlouvu.


Podle hejtmana kraje Michala Haška (ČSSD) využívají podobný systém velké lékárenské řetězce. a změna systému není reakcí na kritiku ministra vnitra Martina Peciny, který s několika kraji vede kvůli vracení poplatků správní řízení.

Jeho slova potvrdil i krajský radní pro zdravotnictví Oldřich Ryšavý (ČSSD). „Změna nesouvisí s žádným tlakem na kraje, aby změnily systém vracení poplatků. Po vyhodnocení ročního fungování poplatků je to snaha o výrazné zjednodušení pro klienty lékáren,“ řekl Ryšavý.

Rozhodne jednání

Systém má fungovat od 1. února, jeho definitivní podobu budou radní schvalovat na jednání příští čtvrtek. Slevy budou nabízet pouze lékárnách, jejichž zřizovatelem je kraj, tedy v Ivančicích, Hodoníně, Vyškově a Znojmě.

V praxi to bude vypadat tak, že zákazníkovi bude naúčtován jak regulační poplatek za recept, tak i doplatky za léky. Před placením mu lékárník nabídne slevu jako dar od Jihomoravského kraje. Doposud musí zájemci o vrácení poplatku vyplnit a odevzdat darovací smlouvu s krajem.

Software Plzeňského kraje

Jihomoravský kraj hodlá zjednodušit také proplácení zbývajících typů regulačních poplatků. Systém zůstane založený na podpisu takzvané darovací smlouvy, kterou již ale pacienti nebudou muset zdlouhavě vyplňovat, ale pouze podepíše formulář vytištěný speciálním programem.

„Uvažujeme o tom, že bychom pořídili software, který používají v Plzeňském kraji. Na rozdíl od něj ale lidé na jihu Moravy nebudou nic posílat na úřady a čekat na vrácení peněz. Vše se vyřídí okamžitě na místě, tak jako doposud,“ nastínil plány kraje Ryšavý.

Chtějí proplácet i poplatek za pohotovost

Radní se příští týden budou zabývat také třetím návrhem, který se týká regulačních poplatků. Radní za ČSSD chtějí, aby lidé v celém kraji nemuseli platit poplatky také za využití lékařské pohotovosti. Tu totiž kraj financuje nejen ve svých zařízeních, ale i těch, jejichž zřizovatelem jsou města či stát.

„S řediteli těchto nemocnic jsem o tom už jednal. U většiny z nich jsem se dozvěděl, že s tím nemají problém. Týkalo by se to čistě jen regulačních poplatků za lékařskou službu první pomoci ve výši 90 korun,“ dodal Ryšavý. Konkrétní metodika proplácení poplatků za lékařskou pohotovost ale ještě nevznikla.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?