Jihomoravský kraj dá letos na domácí hospicovou péči 10 milionů

22. 4. 2016 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Na domácí hospicovou péči půjde letos v Jihomoravském kraji deset milionů korun. Schválili to krajští zastupitelé. Kraj tak o tři miliony navýšil částku, kterou dal na péči loni v pilotním projektu. Podle hejtmana Michala Haška (ČSSD) si peníze rozdělí osm organizací.


Peníze mají těžce nemocným lidem umožnit zemřít doma.

Služba spočívá v tom, že se o nemocného stará jeho rodina, ale do domácnosti navíc docházejí odborníci - od lékaře přes sestru až po psychology či duchovní. Pomáhají nemocnému například v předepsání nebo podání léků a ošetřování ran, ale také v diskuzi s pacientem i jeho rodinou. Podle vedoucí rajhradského hospicu Jany Minaříkové se délka péče liší. O někoho se tým stará třeba jen den, o jiné i několik měsíců. Průměrná doba péče loni byla zhruba osm dnů.

Nejvíce peněz od kraje, a to přes šest milionů, dostane Diecézní charita Brno. Podle jejího ředitele Oldřicha Haičmana však rozdělí peníze dalším pěti oblastním charitám, aby služba pokryla všechny kouty kraje. Celkem 710.000 dále dostane Hospic sv. Alžběty, 740.000 veselská charita, 975.000 společnost Homedica, 490.000 vyškovská charita, 440.000 Sanus Brno, čtvrt milionu kyjovská charita a 170.000 veselská Zdislava.

Kraj dával peníze na domácí hospicovou péči již v minulosti, loni však poprvé zavedl samostatný dotační program, ve kterém se uchazeči mohli hlásit o peníze. V úvodním ročníku rozdělil sedm milionů korun. Zatímco dříve domácí hospicová péče pokryla ročně kolem 350 klientů, podle Haška se loni díky dotacím zvýšil jejich počet zhruba o 200 klientů skoro na 550.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?