Jihomoravský kraj eviduje 15 zájemců o zdravotní stipendium

9. 4. 2019 8:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj zaznamenal 15 zájemců o zdravotní stipendium z řad studentů. Kraj na stipendia uvolnil milion korun, vyhovět bude moct všem, řekl dnes novinářům radní kraje pro zdravotnictví Milan Vojta (ANO). Podle něj tím chce kraj pomoct nemocnicím řešit nedostatek nelékařského personálu. Studenti zdravotnických škol, kteří budou pobírat stipendium, se zavážou nejméně k půlroční práci v některé z devíti krajských nemocnic.


Peníze mají dostávat studenti nelékařských oborů, které mají akreditaci ministerstva školství. Mohou o ně ale žádat jen studenti určitých ročníků. Celkem 30.000 korun může dostat student střední zdravotnické školy ve čtyřletém maturitním oboru, který úspěšně ukončil první pololetí čtvrtého ročníku studia. Shodně o 40.000 korun mohou žádat studenti vyšší odborné zdravotnické školy v rámci tříletého studia, kteří úspěšně ukončili první pololetí třetího ročníku, a také studenti bakalářského programu, kteří jsou v šestém semestru studia.

"Student obdrží částku už na tento semestr. Jeho povinnost pak bude uzavřít smlouvu a nastoupit do jedné z krajem zřizovaných nemocnic. Necháme to na jejich výběru," uvedl Vojta. Student si tak bude vybírat například podle toho, kde studuje nebo kde bydlí. Odpracovat musí nejméně šest měsíců, tedy dobu, po kterou bude stipendium pobírat. Splnit to musí do pěti let od doby, co bude pobírat stipendium.

Šest zájemců je z vysokých škol, devět z vyšších odborných škol. "Nyní kontrolujeme formální náležitosti. Po zpracování bude připravený materiál k projednání v orgánech kraje, ve kterých se rozhodne o udělení peněz. Po uzavření smlouvy budou vyplacené do 30 dnů," řekl Vojta.

S nedostatek personálu se potýkají všechny nemocnice. Kraj chce mít také stipendijní programy pro lékařský personál. Jihomoravský kraj zřizuje nemocnice v Kyjově, Hodoníně, Znojmě, Břeclavi, Ivančicích, Letovicích, Vyškově, Tišnově a Hustopečích. Kromě toho pod něj spadá záchranná služba, dětská léčebna nebo dětská centra.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?