Jihomoravský kraj nabízí, že převezme Nemocnici Hustopeče

16. 12. 2014 8:16
přidejte názor
Autor: Redakce
Jihomoravský kraj dál nabízí, že převezme ztrátovou Nemocnici Hustopeče. Zdravotnické zařízení na Břeclavsku chce provozovat kvůli tomu, aby zabránil vpádu soukromého subjektu a zachoval veřejné zdravotnictví.


O budoucnosti nemocnice jednal jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD) se zástupci města.

Hustopeče nabídly nemocnici k pronájmu kvůli špatné ekonomické situaci. Loni měla ztrátu přes sedm milionů korun. Podle Haška se nyní budou domlouvat konkrétní podmínky mezi zástupci města a kraje o tom, jak tento veřejný provoz bude v příštích letech vypadat.

„Umím si dobře představit fungování hustopečské nemocnice ve spolupráci s Nemocnicí Břeclav, je zde možnost provázání akutních i ambulantních výkonů a také zdravotnické péče a určitého typu sociální péče,“ uvedl Hašek.

Podle něj v Hustopečích dlouhodobě chybí kapacity pro seniory. „Umím si rovněž představit, že zde v nemocnici, respektive v bezprostředním okolí kraj do budoucna vystaví kapacitu pro seniory a ve zdejší nemocnici budeme aplikovat nový model zdravotně-sociálních lůžek, což je věc v České republice zatím nedořešená z hlediska financování,“ dodal Hašek. O podobě spolupráce mezi městem a krajem bude jednat zřejmě únorové krajské zastupitelstvo.

Původní výběrové řízení na nájemce, které kraj jako vážný zájemce označil za diskriminační, město zrušilo. Nikdo se do něj totiž nepřihlásil. Kraji znemožnila přihlášení podmínka, která po zájemci požadovala zkušenost s provozem více zdravotnických zařízení. Kraj se chtěl přihlásit prostřednictvím jedné ze svých osmi nemocnic, avšak žádná danou podmínku nesplňovala.

Městská nemocnice Hustopeče vznikla 1. listopadu 2000. Jejím zřizovatelem je město Hustopeče. Jde o nástupní organizaci Nemocnice Břeclav - pracoviště Hustopeče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?