Jihomoravský kraj postaví ve Znojmě nové stanoviště záchranářů

3. 11. 2015 8:13
přidejte názor
Autor: Redakce
Záchranáři budou mít ve Znojmě nové výjezdové stanoviště za více než 60 milionů korun. Podle jihomoravského hejtmana Michala Haška (ČSSD) by mělo být hotové do konce příštího roku. Výstavbu zaplatí kraj, který je zřizovatelem záchranné služby.


Záchranáři budou ve Znojmě poblíž budovy policie a plánovaného nového objektu hasičů. V posledních letech vznikla nová výjezdová stanoviště záchranářů například v Brně.

Nová budova bude mít dvě podlaží. „V prvním budou garáže sanitních vozidel a další techniky, čisticí místnost, sklady a další obslužné prostory. Ve druhém budou pracovny zdravotníků, vedení územního oddělení a stážistů, místnost technika, serverovna a školicí sál,“ uvedl ředitel jihomoravské záchranky Milan Klusák. Dodal, že serverovna a školicí sál jsou navrženy tak, aby mohly v případě potřeby sloužit jako záložní operační středisko. Na střeše bude strojovna vzduchotechniky.

Stavba by mohla začít ještě letos, dokončení se předpokládá v létě roku příštího. „Nová budova vytvoří zdravotníkům pro jejich náročnou práci podmínky, které odpovídají současným potřebám poskytování přednemocniční neodkladné péče i hygienickým předpisům. Nyní působí ve Znojmě čtyři lékaři a další jako externí spolupracovníci, 20 záchranářů a 17 řidičů - záchranářů,“ doplnil Klusák.

V posledních letech vznikla dvě nová výjezdová stanoviště za desítky milionů v Brně v městských částech Černovice a Bohunice, kde sídlí krajské operační středisko. Nyní jsou v závěrečné fázi práce na třetím stanovišti na Ponavě. Jakmile bude objekt na Ponavě hotový, budou moct záchranáři definitivně opustit prostory na náměstí 28. října v centru města, odkud často vyjíždějí do plného provozu, navíc budova už nevyhovuje.

V Brně je zhruba 150 záchranářů, v celém Jihomoravském kraji je jich téměř 550. Výjezdových základen je přes 20. Patří mezi ně i letecká základna v Brně.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?