Jihomoravský kraj řešil problémy v nemocnicích

23. 7. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Protesty proti snižování lůžek v nemocnicích, to byl v končícím volebním období hlavní problém, se kterým se muselo v oblasti zdravotnictví vypořádat vedení Jihomoravského kraje.


Kontroverze s opozicí vyvolala oprava nemocnice ve Znojmě a nesrovnalosti hospodaření v Kyjově. Patrná je také reakce na demografický trend stárnutí populace Jihomoravského kraje, za poslední čtyři roky se tu výrazně zvýšil počet domovů pro seniory a dalších služeb pro starší lidi.

Zástupci kraje museli v končícím volebním období často čelit kritice opozičních zastupitelů ohledne vedení některých nemocnic. Kritizovaná je zejména rekonstrukce nemocnice ve Znojmě za dvě miliardy korun. Podle opozice je taková investice do nemocnice okresního charakteru zbytečná a není jisté, zda bude využitá.

Soutěží na další etapu prací v nemocnici se nyní zabývá Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Kvůli opravě se kraj zadlužil, vyčerpáním půjčky u Evropské investiční banky vzroste zadluženost kraje z 13 procent jeho provozních příjmů v roce 2011 na 20 procent v roce 2013.

Problémy byly také s nemocnicí v Kyjově, která má od ledna nového ředitele. Audit ukázal, že v areálu chybí budova za 28 milionů korun, nemocnici navíc provázely aféry s údajným obohacováním na lécích na úkor nemocnice nebo s opilými lékaři.

Většina krajských nemocnic se v současné době potýká s nedostatečným limitem Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) na některé operace, například na oční zákroky či operace endoprotéz. O navýšení limitů bude vedení kraje s pojišťovnou jednat, stejně jako o nové koncepci krajské zdravotnické sítě.

V její úvodní verzi se dohodli, že v kraji ubude osm procent akutních lůžek. Jejich počet tak má klesnout o 563 z celkového počtu 6979. Mělo by se tak ušetřit 100 milionů korun, které nemocnicím zůstanou. I tak ale většina zařízení musí šetřit a během letošního roku udělají jen opravy havarijních stavů a nákupy přístrojů, které akutně potřebují.

Hospodářské výsledky krajských nemocnic se pohybovaly většinou mírně v plusu, Ivančice, Tišnov a Kyjov byly lehce ve ztrátě. Největší ztrátu měla břeclavská nemocnice, necelých 35 milionů korun. „V roce 2010 Nemocnice Břeclav splnila všechny nastavené parametry dané úhradovou vyhláškou pro rok 2010, při tomto vyúčtování bylo zjištěno chybné nastavení záloh pro rok 2010, kdy VZP roční úhradu za novou kapacitu - lůžková rehabilitační péče - nastavila měsíčně,“ vysvětlil mluvčí krajského úřadu Jiří Klement.

Záchranáři v Jihomoravském kraji dostali nové zázemí v areálu brněnské fakultní nemocnice v Bohunicích. Pohotovostní služba se v Brně přesunula na jedno místo do Úrazové nemocnice, děti pohotovostně ošetří v Dětské nemocnici. Brňanů, kteří vyhledávají pohotovostní služby, přibývá. V prvním pololetí loňského roku na pohotovost přišlo o třetinu pacientů víc, než kolik jich lékaře vyhledalo ve stejném období předchozího roku. Pohotovostní služba skončila v roce 2011 ve Veselí nad Moravou.

Obyvatel v Jihomoravském kraji přibývá, k 31. březnu 2012 zde žilo podle údajů ČSÚ 1,166.830 lidí. V roce 2008 jich bylo 1,143.615. Může za to především migrace. Věkově v kraji přibývá seniorů a ubývá dětí, počet osob starších 65 let vzrostl za posledních deset let o 29.000. Celou čtvrtinu obyvatel Brna tvoří senioři.

Trend se odrazil v sociální oblasti, staví se domy s pečovatelskou službou i domovy pro seniory. V roce 2011 bylo podle údajů ministerstva zdravotnictví přesto v kraji méně než 65 lůžek v léčevnách dlouhodobě nemocných a hospicích na 10.000 obyvatel starších 65 let.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?