Jihomoravští záchranáři mohou získat sanitky za 80 milionů korun

26. 3. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Zdravotnická záchranná služba Jihomoravského kraje může díky mimořádné výzvě ministerstva pro místní rozvoj získat až 80 milionů korun na nákup nových sanitních vozů. Získání peněz by vedlo ke zlepšení vybavení záchranářů, sdělil ČTK jihomoravský hejtman Michal Hašek (ČSSD).


Podle mluvčí jihomoravských záchranářů Barbory Zuchové mají zdravotníci ve vozovém parku stále co obměňovat. Nová auta by v případě úspěchu mohla jezdit od příštího roku.

Do mimořádné výzvy na čerpání peněz z Evropské unie se Jihomoravský kraj hlásí na základě iniciativy ministryně pro místní rozvoj Věry Jourové (ANO). „Velmi pracně se snaží o to, abychom vyčerpali co nejvíce možných prostředků a vraceli co nejméně. Věříme, že budeme úspěšní. Nejsme jediný kraj, který žádá o tyto fondy,“ řekl Hašek. Dodal, že pokud bude kraj úspěšný, ještě letos se uskuteční výběrové řízení na dodavatele. Auta by mohla jezdit v příštím roce.

Záchranná služba disponuje zhruba osmdesátkou sanitních vozů a z peněz by mohla vyměnit skoro polovinu. „Životnost vozidel v Brně je vzhledem k vysokým nárokům na výkon asi sedm let. Na venkově je to o dva roky déle,“ uvedla Zuchová. Dosluhující vozy záchranáři používají jako záložní, kvůli vysokým nákladům na opravy ale nenajezdí tolik kilometrů.

V minulém roce zdravotníci dostali téměř 20 nových sanitek. Letos však provozují přes 30 aut, která jsou starší deseti let. „Vozový park je potřeba neustále obměňovat. Zvýšíme tím spolehlivost, bezpečnost pacientů i posádek a snížíme náklady na opravu,“ sdělila Zuchová. Náklady na pořízení sanitky bez přístrojů činí zhruba dva miliony korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?