Jilemnická nemocnice si utáhne opasek

9. 7. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vedení Městské Masarykovy nemocnice v Jilemnici bude letos hledat úspory na provoz zařízení. Daň z přidané hodnotyzvýší náklady nemocnice a zmrazení hodnoty bodu sníží její příjmy...


Jilemnice -

Chybí nová vyhláška

Pokud se zdravotní pojišťovny a poskytovatelé zdravotních služeb nedohodnou na ohodnocení výkonů, stanoví ministerstvo zdravotnictví výši bodů za práci vyhláškou.

Protože její platnost byla v posledních letech několikrát zpochybněna u ústavního soudu, pro rok 2004 ministerstvo žádnou novou nevydalo.

„Protože nemocnice se většinou v dohadovacím řízení s pojišťovnami neshodnou, jsme v současné době placeni podle rok staré vyhlášky. Přitom výpočty této normy vycházejí z cen prvního pololetí roku 2002,“ objasnil situaci ředitel nemocnice Jiří Kalenský.

S ohledem na navyšování platů, cen přístrojů a služeb to znamená propad reálných příjmů nemocnice.

DÁLE ČTĚTE:
Masarykova městská nemocnice Jilemnice

„Přitom po oba roky se zvyšovalo zdravotní pojištění obyvatel. Vzniklý přebytek z pojištění každý rok určitým klíčem rozdělovalo ministerstvo nemocnicím. V loňském roce ho ale bývalá ministryně nechala pojišťovnám,“ doplnil Kalenský.

Dopadem na hospodaření je i změna sazeb DPH

„V naší nemocnici to představuje roční nárůst výdajů o čtyři miliony korun. Není to pouze v oblasti investiční výstavby. Velkou část představuje stravování a služby,“ uvedl ředitel.

Vstup do Evropské unie znamená pro nemocnici konec individuálních smluv se zahraničními pojišťovnami. Veškeré platby se účtují v našich sazbách. „I v této oblasti jsme přišli o čtyři miliony ročně,“ podotkl Kalenský.

Je třeba šlápnout na brzdy

Vedení nemocnice vzniklou situaci řeší pozastavením některých investic. Další úspory vzniknou přestěhováním externích pracovišť do areálu nemocnice.

„Snažíme se omezit výdaje do zdravotnického materiálu a léků. Připravujeme restrukturalizaci lůžek a také jednáme s pojišťovnami o jiných podmínkách, než stanoví vyhláška. Nevyhneme se ani otázce počtu personálu,“ dodal Kalenský.

PETR VANŽURA, Krkonošské noviny

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?