Jilemnický a semilský management se dohodl na cestě k fúzi zařízení

9. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Registrací nemocničního konglomerátu uzavřou nemocnice v Jilemnici a v Semilech sňatek z rozumu. "Netroufám si odhadnout, kdy k dojde ke kompletní fúzi. Určitě se najdou třecí plochy. Myslím však, že překážky překonáme," tvrdí náměstek ředitele Nemocnice v Semilech Bohuslav Pick...


Registrací nemocničního konglomerátu uzavřou po několikaletých často rozpačitých námluvách obě zdravotnická zařízení sňatek z rozumu.

„Netroufám si odhadnout, kdy k dojde ke kompletní fúzi. Určitě se najdou třecí plochy. Myslím však, že překážky překonáme. Fúze je totiž pro příští existenci obou nemocnic nezbytná,“ tvrdí odhodlaně náměstek ředitele Nemocnice s poliklinikou v Semilech Bohuslav Pick.

Projekt pracovně nazvaný Nemocnice Pojizeří naznačuje možnou redukci současných lůžek, jichž má semilská nemocnice nyní o zhruba třicet procent víc než stanoví příslušné normy, a nemocničního personálu. Zánik stihne i duplicitní medicínská oddělení.

„Rozhodně se budeme snažit zachovat to nejlepší, co každá z nemocnic nabízí. V Semilech nepochybně půjde o vyhlášenou ortopedii, která dosahuje srovnatelné úrovně s krajskými nemocnicemi. Lůžka zprvu budeme chtít mnohem intenzivněji využít a potom se uvidí, což lze nyní říci o současném stavu pracovníků,“ tvrdí Pick.

Jde o místo v síti

Nemocnice Pojizeří se spádovou oblastí pro 60 tisíc lidí, když u specializovaných oborů jde leckdy o dvojnásobek, najde podle Picka místo v možné budoucí oficiální síti zdravotnických zařízení, s nimiž pojišťovny bez problémů uzavřou smlouvy.

„Pádným důvodem našeho umístění v síti je zajištění zdravotnické péče v námi obhospodařované oblasti. Kdyby však vystupovala každá nemocnice zvlášť, šance na pevné místo v síti by byla pro obě mnohem nižší,“ podotkl náměstek Pick.

Projekt získal podporu i zřizovatelů obou nemocnic měst Semily a Jilemnice, jejichž starostové mají stát v čele připravovaného sdružení, které se stane nebezpečným konkurentem pro sousední nemocnice ve Vrchlabí a Turnově. „Nabídka spolupráce nebyla turnovskou nemocnicí akceptována,“ poznamenal Pick.

„Nemyslím si, že by nás fúze Jilemnice a Semil ohrožovala,“ řekl ředitel Městské nemocnice v Turnově Tomáš Sláma.

DÁLE ČTĚTE:
Nemocnice v Semilech
Masarykova městská nemocnice Jilemnice

Vladislav Prouza, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?