Jiřina Musílková: Nestal se Jozef Kubinyi obětí manipulace?

3. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
EURO: A jak si vysvětlujete, že ministr pár dní po jmenování, a ještě ve sdělovacích prostředcích proti vám tak razantně vystoupil? - MUSÍLKOVÁ: Nevím. Možná že pan ministr dostal nějaké informace, které si určitě nemohl ověřit ve VZP. Možná, ale to je moje spekulace, že ten útok byl veden spíš proti panu ministrovi než proti mně...


Nový ministr zdravotnictví Jozef Kubinyi se obul do ředitelky Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) Jiřiny Musílkové, která podle něho nezvládá své úkoly. Poprvé za téměř pět let, co je ve funkci, čelí ředitelka tak ostré ministerské kritice. Opozice Jiřinu Musílkovou brání. Už to dává sporu politickou rovinu. Prezident lékařské komory David Rath tvrdí, že VZP mimo jiné z veřejných prostředků sponzoruje soukromé podnikání některých představitelů ODS, konkrétně poslanců Miroslava Ouzkého a Milana Cabrnocha. Jiřina Musílková ale o případném politickém pozadí současného rozruchu nechce mluvit: „Nejsem politik a nechci se pouštět do politických pozadí. Neumím o tom spekulovat.

EURO: A jak si vysvětlujete, že ministr pár dní po jmenování, a ještě ve sdělovacích prostředcích proti vám tak razantně vystoupil?

MUSÍLKOVÁ: Nevím. Možná že pan ministr dostal nějaké informace, které si určitě nemohl ověřit ve VZP. Možná, ale to je moje spekulace, že ten útok byl veden spíš proti panu ministrovi než proti mně.

EURO: Jak to myslíte?

MUSÍLKOVÁ: Když hned v prvních několika dnech dojde k tak razantnímu vystoupení, ke kterému si člověk nevezme dostatečné podklady nebo nevyžádá vysvětlení, tak to může někomu prospívat.

EURO: Vystoupil přece ale ministr.

MUSÍLKOVÁ: Ano, ale je otázka, jestli mu to někdo neporadil, nebo jestli mu někdo nedal nějaké informace, které nebyly správné. Někdy se to stává a my už jsme na to cvičeni. Naše pojišťovna s ministry nebojuje. Ne že by mě to nechalo v klidu, ale spíš mě to zlobí za mé kolegy, kteří se snaží odvádět velký kus práce. A nejenom ten, který patří nám.

EURO: Vy se s panem Kubinyim znáte od dřívějška?

MUSÍLKOVÁ: Znám ho jako člena zdravotního výboru sněmovny.

EURO: Nemůže se jednat o pokus dostat pod politický nebo státní vliv VZP, kudy prochází největší objem peněz ve zdravotnictví?

MUSÍLKOVÁ: Kdo tomu rozumí, tak ví, že peníze se u nás ani neohřejí - vyberou se a hned jsou pryč. Ty doby, kdy byl v systému přebytek peněz a kdy ještě přinášely nějaké zajímavé úroky, jsou minulostí. Myslím, že aby se zamezilo podobným spekulacím, bylo by potřeba podívat se na systém zdravotního pojištění od počátku. Mluvili jsme o tom s panem premiérem loni v létě a on i ministr Sobotka byli toho názoru, že zdravotní pojištění by mělo být autonomní samosprávou veřejných prostředků v rukou zdravotních pojišťoven.

EURO: Jenomže on vám to premiér Špidla či ministr Kubinyi sice odsouhlasí, ale na druhé straně přihlížejí tomu, že se v praxi děje něco jiného.

MUSÍLKOVÁ: To máte pravdu. Zatím je zákonem stanoveno, kolik se vybírá, ministerská vyhláška určuje, kolik máte platit, a za to, jestli to vyjde, odpovídá zdravotní pojišťovna. Čili udělá-li někdo v průběhu roku zásah do systému, který znamená, že se má platit víc, než se vybírá, tak odpovědnost nese pojišťovna, a ne ten, kdo tak rozhodl. To je třeba od začátku rozplést.

EURO: Mimochodem, pořád ještě bydlíte v Jindřichově Hradci?

MUSÍLKOVÁ: Ano.

EURO: A znáte se dobře s manželi Špidlovými?

MUSÍLKOVÁ: Potkávali jsme se v jednom městě, ještě když byl dnešní pan premiér v muzeu, ale ne že bychom se navštěvovali.

EURO: Ministr Kubinyi nejdříve říkal, že v nejbližší době nevidí pro setkání s vámi prostor, ale nakonec jste se minulou středu na dvě a půl hodiny sešli. Kdo to zorganizoval?

MUSÍLKOVÁ: Bylo to oboustranné.

EURO: Komentovat to nebudete?

MUSÍLKOVÁ: Dohodli jsme se, že ne. Nebavili jsme se ale o osobních věcech, ale o systému, o pojišťovně.

EURO: Dovedete si představit další spolupráci?

MUSÍLKOVÁ: Samozřejmě, já o ničem jiném než o spolupráci nehovořím.

EURO: Ministr slevil ze svého stanoviska a řekl, že nejde o vás osobně, ale o to udělat pořádek ve VZP. Jakých nepořádků jste si vědoma?

MUSÍLKOVÁ: Nikde to nefunguje stoprocentně, ale naše pojišťovna je dostatečně prokontrolovaná. Máme zde prakticky neustále nějakou kontrolu - z Nejvyššího kontrolního úřadu, ministerstva zdravotnictví, ministerstva financí - a žádná z kontrol nezaznamenala, že bychom s veřejnými prostředky zacházeli nehospodárně, v rozporu se zákonem. Všechny kontroly dopadají velmi dobře, až na nějaké drobné administrativní věci. Takže bych sama chtěla vědět, co to ty nepořádky jsou. Tím neříkám, že nejde pracovat ještě lépe. Nepořádek ale je silné slovo.

EURO: O kolik zpožďujete platby zdravotnickým zařízením?

MUSÍLKOVÁ: Teď je zpoždění asi necelých deset dnů.

EURO: Kolik peněz jde přes VZP do zdravotnictví?

MUSÍLKOVÁ: V loňském roce to bylo asi devadesát pět miliard.

EURO: Stínový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek se vás zastal a prohlásil, že platby, které jsou příčinou špatné bilance VZP, vám nařídil stát. O které platby se jedná?

MUSÍLKOVÁ: Nevím, co měl senátor přesně na mysli, ale jsme ve schizofrenní situaci. Kolik platí lidé za zdravotní pojištěním, je nařízeno zákonem, jaká péče má být hrazena, je nařízeno vyhláškou. Když se nedohodneme s partnery, rozhoduje ministerstvo. To rozhoduje i o tom, které léky se budou platit a kolik. Téměř osmdesát procent našich výdajů určuje někdo jiný.

EURO: Vyšší platby za státní pojištěnce by markantně zlepšily situaci? Pokud by na ně stát měl peníze.

MUSÍLKOVÁ: Stát ty peníze nemá. Je tam ale velký nepoměr. Teď jsme analyzovali rok 2003 a vyplývá z toho, že průměrný zaměstnanec zaplatí za rok na pojistném téměř 24 tisíc korun. Ale za státního pojištěnce se zaplatí třetina, přitom my máme důchodců, tedy státních pojištěnců, mnohem víc, než dělá náš podíl na trhu. Takže samozřejmě by to pomohlo. Když se začínalo, tak byl podíl státních pojištěnců na celém balíku kolem dvaceti devíti procent. Teď je to kolem dvaceti dvou.

EURO: Na to se ale dá namítnout, že vy smlouvu se zdravotním zařízením uzavřít nemusíte.

MUSÍLKOVÁ: V prvních letech měla pojišťovna kontraktační povinnost. Teď nám vyhláška určuje, že smlouvu musíme uzavřít na pět let. Těch prvních pět let končí v polovině roku 2006.

EURO: Počítáte s redukcí partnerů?

MUSÍLKOVÁ: Předpokládáme, že ve spolupráci s lékaři a ministerstvem se budeme muset na síť podívat.

EURO: Co sponzoring poslanců ODS?

MUSÍLKOVÁ: To není sponzorování. Je to služba, kterou jsme nakoupili pro

klienty. Komise správní rady VZP zkoumala projekt firmy IZIP na internetový přístup ke zdravotním informacím. Ve společnosti působí poslanec Ouzký a byl v ní i poslanec Cabrnoch. Komise usoudila, že to přinese úsporu nákladů. Je to služba, kterou nám závidí ostatní pojišťovny, a čekají, až skončí naše exkluzivita.

EURO: Kolik vás to stálo?

MUSÍLKOVÁ: Asi padesát pět milionů. Díky tomu mají naši pojištěnci tuto službu zdarma. Trápilo nás, že lékaři často nevědí o tom, co dělá jejich kolega. Jaké léky pacientovi předepsal, na jaké vyšetření ho poslal. Každý lékař vám píše anamnézu. Díky IZIP stačí, když lékaři řeknete: doktore, podívejte se sám na internet, a on si tam přečte vaši anamnézu, jaké léky berete, na jakých vyšetřeních jste byl, s jakým výsledkem. Samozřejmě to lze udělat i v zahraničí. Prezidentu Rathovi vadí, že jsou za tím poslanci. Přitom i lékařská komora se podílela na vytváření tohoto systému. Jestli potom došlo k nějakému osobnímu rozkolu, to už VZP nezajímá. Dnes je do systému zapojeno asi dvě stě deset tisíc našich pojištěnců a některým už to zachránilo život. Je to bezvadný nápad. Nevím, kdyby to vymyslel někdo z jeho okolí, jestli by to Rathovi tak vadilo.

Josef Michl, Euro, 3.5.2004

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?