Jsem pro novou nemocnici na Sokolovsku

14. 7. 2009 9:45
přidejte názor
Autor: Redakce
"Personální situace v KKN je opravdu složitá. Já si to uvědomuji, ale taková situace je v celé republice. Lékaři a zdravotní sestry podle statistiky odcházejí do soukromého sektoru, ale důvody ještě nikdo neanalyzoval. Hnutí Doktoři si to vysvětluje tím, že v lázeňství jsou vyšší mzdy," říká v rozhovoru hejtman...


HEJTMAN KARLOVARSKÉHO KRAJE JOSEF NOVOTNÝ (ČSSD) ŘEKL PRÁVU:

Koncepce zdravotnictví, kterou si nechal kraj zpracovat, tvrdí, že v Karlovarské krajské nemocnici (KKN) chybí zhruba třetina lékařů. KKN se skládá ze tří nemocnic, takže se nabízí řešení na zrušení jedné z nich. Lékaři totiž na trhu práce prostě nejsou, aby mohl být jejich počet na 100 % doplněn. Vy jste ale prohlásil, že nebudete hrobařem žádné z nemocnic. Jak tedy budete situaci řešit?

Personální situace v KKN je opravdu složitá. Já si to uvědomuji, ale taková situace je v celé republice. Lékaři a zdravotní sestry podle statistiky odcházejí do soukromého sektoru, ale důvody ještě nikdo neanalyzoval. Hnutí Doktoři si to vysvětluje tím, že v lázeňství jsou vyšší mzdy. Podle statistik odešlo za prvních pět měsíců letošního roku 60 sester, ale nastoupilo 91 nových. To je nárůst o 31. Bohužel odcházejí zkušené a kvalifikované sestry. Musíme je nahrazovat takovými, co přicházejí, které nemohou pracovat bez dozoru. Lékařů odešlo šestnáct a přišlo jedenáct. Co je ovšem důležité, všechny primariáty mají primáře. Není potřeba redukce lůžek.

Jenže chybí třetina lékařů…

V regionu chybějí nejenom lékaři, ale také policisté a učitelé. Navíc některé propočty ve strategii zdravotnictví nejsou zrovna správné, například u praktických lékařů, o kterých strategie tvrdí, že jich 35 až 50 v regionu chybí. Odvolávají se při těch výpočtech na doporučení, která stanovují počty lékařů a zdravotních sester, ale ta doporučení nejsou dosud schválená. Potom je třeba si také uvědomit, že by si lékaři a sestry nevydělali tolik peněz, kdyby personální stavy byly naplněny na 100 %. Personální situace v KKN není růžová, ale nelze říkat, že se systém hroutí.

Z čeho vycházíte? Lékaři a radní Podzemská jsou jiného mínění.

Podle právě zpracovaného auditu lékařské péče jsou na tom naše nemocnice velmi dobře. Pak musím také vyzdvihnout úspěch, kdy KKN za prvních pět měsíců tohoto roku hospodařila se ztrátou pouze 1,5 miliónu korun. Myslím, že ekonomická situace KKN se začíná stabilizovat. Nyní ale stojíme před druhou etapou, jejímž hlavním cílem bude stabilizovat zdravotnický personál KKN. Musíme zvolit strategii rozvoje KKN. Je třeba si hlavně říct, co budeme dělat těch deset let, než se začne koncepce naplňovat. Je třeba si u toho ovšem uvědomit, že se bude jednat v první řadě o peníze. Predikce ministerstva financí je taková, že v příštím roce poklesnou příjmy krajského rozpočtu z letošních 1,9 miliardy na 1,4 miliardy korun. A pokud budeme chtít dát peníze do KKN, tak se budeme muset rozhodnout, které už takto krácené kapitálové výdaje v jiných oblastech ještě snížíme.

Pro kterou z variant strategie jste rozhodnut hlasovat vy osobně?

Pro tu, která hovoří o vzniku nové nemocnice na Sokolovsku a je nejvýhodnější z hlediska dojezdových vzdáleností. Do té doby, než vznikne nová nemocnice, tak je třeba udržet všechny tři nemocnice s tím, že není potřeba rušit žádné lůžkové oddělení.

Jak budete personálně naplňovat novou nemocnici, když už nyní chybí třetina lékařů? Nebude pak třeba dvě zrušit, aby se uvolnil personál pro novou nemocnici?

Je pochopitelné, že z obou dvou nemocnic, v Karlových Varech a v Sokolově, budou lékaři přecházet do nové nemocnice. Současně si ale myslím, že zůstane zachována nemocnice v Chebu se základními obory. Lékařů a zdravotních sester je nedostatek, to je fakt, který se nepodařilo vylepšit ani náborovými příspěvky. Já ale vím, že v každé škole chybí dvacet procent učitelů, ale školy přece dál fungují. Podobné je to i s policií. To je realita celé republiky, kterou je takto třeba brát, protože ji žádná krajská koncepce nevyřeší.

Rudolf Voleman, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?