Julínek chce nadstandardní péči za příplatky

15. 9. 2006 9:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Nový ministr zdravotnictví Tomáš Julínek včera předložil svůj krátkodobý i dlouhodobý plán, kam by se měl resort zdravotnictví ubírat. Navrhuje v nich, aby si pacienti v budoucnu připlatili za nadstandardní zdravotní péči...


Neuvedl ale, kolik by to mělo být, jen přiznal, že u léků by horní hranice mohla být 3000 korun za rok.

„Vyzývám ministra Julínka, aby jasně řekl lidem, jak vysoká spoluúčast bude. Zda budou platit deset nebo dvacet tisíc měsíčně,“ prohlásil stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD).

Julínek hodlá nejdřív definovat standard péče, který bude mít každý zdarma, a pak zavést možnost připojištění na péči nad úroveň standardu veřejného zdravotního pojištění.

Chce také, aby zdravotní pojišťovny dávaly bonus svým klientům za zdravý životní styl, a hodlá zavést osobní účty, na nichž by pacient viděl, kolik na zdravotnictví odvedl peněz a kolik čerpal na svou zdravotní péči. Reformním má být i zavedení zdravotního spoření podporovaného státem, něco na způsob stavebního spoření.

Julínek v krátkodobých opatřeních, které chce udělat ihned, hodlá nahradit vyhlášku o rámcových smlouvách novou normou, revidovat vydávání kvalifikace lékařů, oddálit vznik neziskových nemocnic a zavést tzv. pacientskou radu, která bude jeho poradním sborem.

Stínový protějšek: je to destabilizace

Je ale otázka, zda se Julínkovi tyto kroky podaří uskutečnit, protože vláda zatím nedostala důvěru Sněmovny a zdá se, že její šance nejsou velké. Je tedy možné, že úřadování nového ministra a celého kabinetu se bude počítat spíše na týdny. Julínek přesto říká, že dělá kroky s vizí do budoucna.

Exministr Rath tvrdí, že změny ohlášené Julínkem „destabilizují zdravotní pojištění, dostanou VZP do dluhů a sníží kvalitu a dostupnost zdravotní péče“. Domnívá se, že prolomit zákon o neziskových nemocnicích znamená neřízenou privatizaci všech nemocnic v ČR, na kterou doplatí pacient.

Zrušení vyhlášky upravující rámcové smlouvy zase podle Ratha „opět zkrátí ordinační dobu ze současných 7 na původních čtyři až pět hodin. Soukromí lékaři nedostanou smlouvy na dobu,“ prohlásil Rath a dodal, že k tomu ministr Julínek nemá žádný mandát, protože je členem vlády, která ještě nezískala důvěru Sněmovny.

Stejný názor má I prezident České lékařské komory Milan Kubek: „Od ministra vlády, která ještě ani nepožádala o důvěru poslanců a jejíž osud je krajně nejistý, bych očekával více pokory a zdrženlivosti.“ Naopak Julínkovy kroky ohledně rušení Rathových vyhlášek vítá krizový štáb lékárníků, stomatologů a dalších organizací, který již dříve zorganizoval akce proti současnému exministru Rathovi.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?