Julínek chce snížit počet onkologických center

11. 12. 2008 8:27
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) hodlá snížit počet komplexních onkologických center, kterých je zatím 18, zhruba o čtyři. Jeho stínový protějšek David Rath (ČSSD) označil záměr za "ránu kladivem" do onkologické léčby. "Mohu potvrdit, že center bude míň, ale není rozhodnuto, která o tento statut přijdou...


Oznámíme to příští týden na tiskové konferenci,“ řekl Právu ve středu mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt.

I samotný záměr Julínka ale vyvolal velmi vášnivé diskuse. Před několika dny totiž zredukoval počet traumacenter v ČR, nyní přicházejí na řadu onkocentra a audit už probíhá i v kardiocentrech. I ta čeká redukce.

„Vůbec nechápu, co tím ministr sleduje,“ řekl Právu ve středu David Rath, stínový ministr zdravotnictví za ČSSD a hejtman Středočeského kraje. „Praštil do center kladivem. Má to snad znamenat, že léčba rakoviny bude méně dostupná? Jestliže ano, pak to může vést k tragickým koncům.“ „S redukcí center souhlasíme. Některá nesplňují požadavky na kvalitu léčby,“ řekl Právu prof. Jiří Vorlíček, předseda Čes -ké onkologické společnosti. „Nejsou moderně vybavena a nemají ani odpovídající počet odborníků. To ale neznamená, že zaniknou. Léčit budou dál, jen nebudou mít statut centra.“

To bude v praxi znamenat, že nebudou mít přístup k nejnákladnějším lékům pro léčbu nejtěžších případů a budou je tedy muset posílat do těch center, která statut mít budou.

Ta ale mohou být přeplněna, a tak léčba rakoviny se může podstatně zkomplikovat. Přitom v České republice na rakovinu ročně zemře zhruba 27 tisíc lidí a po nemocích srdce a cév je rakovina druhou nejčastější příčinou úmrtí.

Proti záměru ministerstva nemá nic ani přední český onkolog, profesor Pavel Klener, kterého loni Julínek odvolal z funkce ředitele hematologického ústavu. „Nebyl jsem v akreditační komisi, ale domnívám se, že o statut přijdou ta centra, která nemají komplexní zabezpečení pro diagnostiku a léčbu. Proti tomu nemám nic,“ řekl Klener.

Dodal, že diagnostika vyžaduje některé molekulárně biologické nebo genetické metody, a to ve všech centrech není. „Pak těžko mohou rozhodnout o cílené biologické léčbě, která je drahá a nejmodernější.“

V Pardubicích přijdou o 80 miliónů

Jedním z center, které má být zrušeno, je onkologické centrum v Pardubicích. S výsledky auditu ale dosud nebyl ředitel nemocnice Josef Šimurda seznámen. „Obávám se, že na našem ministerstvu zdravotnictví něco nefunguje. Žádný ministerský věstník zatím nebyl vydán, nikdo s námi o tom nediskutoval,“ uvedl pro ČTK Šimurda.

Podle něho nemocnice žádala na vybavení onkologického centra přístrojovou technikou o 80 miliónů korun, a o to přijde. Protože nemá mít ani traumacentrum, z fondů Evropské unie přijde dohromady o 160 miliónů korun.

Václav Pergl, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?