Julínek chystá velký úklid

5. 9. 2006 9:24
přidejte názor
Autor: Redakce
Osmiletá péče sociálních demokratů o zdravotnictví končí. Tomáš Julínek přebírá neuspořádaný a rozhádaný rezort, který ani sedmnáct let po revoluci nemá koncepci. Nad téměř dvěma stovkami nemocnic v zemi visí otazník: vydrží zákon, který z nich má od nového roku udělat neziskovky? Julínek ho chce zrušit. A nelíbí se mu ani nemocniční žebříčky...


Praha - Razantní politika Davida Ratha s odvoláváním ze dne na den možná střídáním stráží v ministerském křesle nekončí. I nastupující Tomáš Julínek ( ODS) už dříve deklaroval, že po Rathovi nenechá kámen na kameni: na mušce má sporný zákon o neziskových nemocnicích i Rathovy “ kamarádíčky“ dosazené do čela Všeobecné zdravotní pojišťovny nebo Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Rathovi se Julínkův přístup nelíbí. “ Vyhrožovat třeba náměstku Drymlovi, že bude propuštěn, je nechutné a totalitní,“ uvedl včera Rath, který ovšem sám trestal odpor či nesouhlas podřízených odvoláním. “ Minimálně do získání důvěry by Julínek neměl provádět personální čistky po vzoru padesátých let,“ dodal odcházející ministr s tím, že bez důvěry sněmovny by se lidé z Topolánkovy vlády měli zdržet jiných než provozních kroků.

Pacientů se ale víc než personální šachy mezi funkcionáři může dotknout zastavení rozumně nastavených reforem. Odborníci se obávají, zda Julínek v zápalu “ derathizace“ nesmete třeba nemocniční žebříčky, kterými se Rath snažil zmapovat kvalitu péče v nemocnicích.

Po zveřejňování údajů o kvalitě léčby volají odborníci už několik let: lidé mají právo vědět, jak se kde léčí. Ale prosadit se to nedaří a nemocnice i zdravotní pojišťovny si údaje raději nechávají pro sebe. Až Rath nakázal státem řízeným nemocnicím zveřejňovat údaje o léčení na svých internetových stránkách a dvakrát sestavil jejich žebříček. Na konci září se má objevit žebříček zdokonalený, který Rathovi úřednici udělali podle vylepšené metodiky. Srovnávají teď skupiny diagnóz. “ Je to nejlepší metoda, kterou lze použít. Z takových dat už lze vyčíst údaje o kvalitě jednotlivých zařízení,“ potvrzuje zkvalitňování ministerských žebříčků Pavel Vepřek ze Sdružení Občan.

Julínek ale Rathovy žebříčky vždycky odsuzoval: označoval je za “ ligové tabulky“ a vyslovil naději, že Rath nové žebříčky nestihne dodělat. To novopečeného ministra staví do konfl iktu se zájmy pacientů, kteří podle průzkumů informace o léčení chtějí. A na smysluplnost žebříčků přicházejí postupně i samy nemocnice. Například sedm jihočeských nemocnic nyní porovnání léčby dobrovolně zveřejnilo na www. zebricky. cz.

Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?