Julínek: ČLK nemá legitimně zvolené své zástupce

13. 6. 2007 12:18
přidejte názor
Autor: Redakce
"ČLK a její orgány jsou problematicky zvoleny, ony mají už problematickou legitimitu," uvedl Julínek. Podle ministra na některá okresní shromáždění ČLK chodí sotva třetina lékařů. Delegáti na kongres se pak prý volí "různými plnými mocemi". Podle Julínka tkví problém v tom, že zákon jasně nestanovuje nadpoloviční většinu potřebnou k volení delegátů...


Česká lékařská komora (ČLK) nemá své zástupce legitimně zvolené, a to včetně svého prezidenta Milana Kubka. V rádiu Frekvence 1 to v úterý řekl ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Uvedl také, že těžko může s komorou diskutovat o reformě zdravotnictví, když její prezident „hraje politickou kartu“.

„Lékařská komora a její orgány jsou problematicky zvoleny, ony mají už problematickou legitimitu,“ uvedl Julínek. Podle ministra na některá okresní shromáždění ČLK chodí sotva třetina lékařů.

Delegáti na kongres se pak prý volí „různými plnými mocemi“. Podle Julínka tkví problém v tom, že zákon jasně nestanovuje nadpoloviční většinu potřebnou k volení delegátů.

Podle Julínka je problematický i mandát Kubka. Ministr rovněž uvedl, že o reformě zdravotnictví je s komorou těžké diskutovat.

„Kubek pro mě není ten pan prezident a zástupce lékařů, který by ve mně vyvolával respekt, protože jako kolovrátek nevěcně hraje politickou kartu,“ prohlásil Julínek. Dodal, že Kubek vystupuje často odlišně od toho, co říká představenstvo komory.

Podle Julínka komora opakuje při sporech o reformu totéž, co říká ve sněmovně stínový ministr zdravotnictví David Rath (ČSSD), který jí dříve šéfoval. Ministr také uvedl, že pod vedením Ratha komora plnila spíše roli odborové než profesní organizace.

ČLK Julínkovu reformu kritizuje. Podle komory omezí peníze na zdravotní péči, tím i její kvalitu a dostupnost. Kubek poslance vyzval, aby Julínkovy návrhy odmítli.

Změny ve zdravotnictví jsou součástí reformy veřejných financí. Sněmovna ji nedávno propustila do druhého čtení. O reformě budou nyní jednat výbory.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?