Julínek napadne zákon o převodu ÚN na Brno u Ústavního soudu

16. 12. 2008 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) napadne zákon převádějící Úrazovou nemocnici ze státu na Brno u Ústavního soudu. ČTK to dnes řekl mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt. Podle něj se nyní věcí zabývají právníci, kteří zvažují nejvhodnější formu podání...


Zákon zatím ani nevešel v platnost. Schválil ho parlament, ale čeká na podpis prezidenta.

Normu v parlamentu prosadili především zákonodárci z ČSSD. Chtějí tak zabránit rušení Úrazové nemocnice, které ministr Julínek plánuje rok a půl. Podle ministra je však připravený zákon vadný a problematický. Podle něj by to mohl být nebezpečný precedens, jak by se nynější pravidla zacházení se státním majetkem dala obcházet.

Ministr rozhodl o rušení nemocnice především ze dvou důvodů. Traumatologie v Úrazové nemocnici neměla návaznosti na některé obory, jimž se lékaři ve Fakultní nemocnici Brno věnují. Stará budova v centru města také potřebuje nákladnou opravu. Julínek se proto rozhodl raději za půl miliardy korun postavit nové traumacentrum v Brně-Bohunicích. Nedávno ho otevřel, naplno by mělo fungovat v lednu.

Podle ministrových oponentů však Brno potřebuje dvě traumacentra, a to minimálně pro případ hromadných nehod. Argumentují také jedinečností traumatýmu v Úrazové nemocnici, který by se zrušením zařízení rozprášil.

Podle vedoucí nemocničních odborů Lenky Doležalové zatím z Úrazové nemocnice lékaři ani sestry neodešli. Věří, že zařízení bude dál fungovat pod Brnem. Julínek však nedávno odebral nemocnici status traumacentra a vydal předpisy, podle nichž by záchranáři pacienty s konkrétními typy poranění měli vozit do Fakultní nemocnice Brno. Kdyby se scénář naplnil, mohlo by to nemocnici způsobit v budoucnu finanční problémy. Týmy vysoce erudovaných lékařů by zůstaly zčásti nevyužity, řekl dnes ČTK lékař Úrazové nemocnice a nově zvolený senátor Miloš Janeček (ČSSD).

Ministr už dřív řekl, že bez úhrad za traumatologickou péči bude nemocnice ztrátová. Vedení Brna, které má zařízení přijmout, to odmítá. Podle primátora Romana Onderky (ČSSD) dosud nemocnice vždy hospodařila v černých číslech a zůstane to tak i do budoucna, protože akutní péči jsou pojišťovny povinny platit. Onderka také řekl, že záchranáři, který se dostane k těžce raněnému pacientovi, nemůže ani nikdo z ministerstva určovat, do které nemocnice ho převeze.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?