Julínek odvolá Sojku, který řídí ústav pro kontrolu léčiv

14. 9. 2006 9:29
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) v nejbližších dnech odvolá Michala Sojku z vedení Státního ústavu pro kontrolu léčiv. Sojka je bývalým šéfem poradců Davida Ratha (ČSSD), který ho vedením ústavu pověřil v polovině července. Informují o tom Hospodářské noviny (HN)...


Praha -

„Pana Sojku určitě odvolám. Je to osoba, která nemá pro výkon takto odborného postu vůbec žádnou kvalifikaci,“ řekl HN Julínek. Na Sojkovo místo ministr vypíše výběrové řízení. Chci, aby úřad řídil odborník. Rozhodně tam nebudu dosazovat své kamarády,“ dodal ministr.

Rath odvolal v červenci ředitele Státního ústavu pro kontrolu léčiv Milana Šmída, protože prý neplnil jeho příkazy. Podle Ratha se měl ústav významněji zapojit do takzvané kategorizace léčiv: měl k lékům vypracovat posudek, který by popsal, jaký význam má který lék pro pacienty a „jak si stojí v rámci světové medicíny“. Vedením ústavu pak ministr pověřil Sojku, s nímž spolupracoval již v době, kdy vedl Českou lékařskou komoru.

ODS tehdy Rathovy kroky odsoudila. Šmída jako mezinárodně uznávaného odborníka se zastal i prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba.

Ústav dohlíží na kvalitu léků a surovin, z nichž se vyrábějí. Uděluje jednotlivým přípravkům povolení, které umožňuje jejich prodej v Česku. Podporuje i výzkum nových preparátů.

Julínek po svém jmenování ministrem učinil již několik personálních změn. V pondělí odvolal náměstka pro legislativu a mezinárodní věci Radovana Suchánka. Za odvolaného považuje ministr také náměstka pro zdravotní péči Antonína Pečenku, který je v pracovní neschopnosti. Náměstka pro zdravotní pojištění a kontrolu Vladimíra Drymla se zatím Julínkovi odvolat nepodařilo. Podle serveru Euro Online by se novým Julínkovým náměstkem mohl stát spolutvůrce jeho koncepce zdravotnictví Pavel Hroboň.

Ze čtyř náměstků byl v době oficiálního jmenování Julínka minulý týden na ministerstvu jen hlavní hygienik Michael Vít, pravděpodobně ve funkci zůstane. První náměstek Michal Pohanka post opustil ještě před Julínkovým nástupem, protože se stal poslancem. Jeho nástupcem se stal bývalý pracovník farmaceutické firmy Pfizer Marek Šnajdr (ODS).

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?