Julínek odvolal šéfa pražského ústavu hematologie Pavla Klenera

7. 11. 2007 14:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Tomáš Julínek odvolal ředitele pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze profesora Pavla Klener. Klener ČTK řekl, že byl zbaven funkce s okamžitou platností. Ministr mu to vysvětlil tím, že manažersky nezvládl připravované sloučení ústavu s Všeobecnou fakultní nemocnicí...


Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) odvolal ředitele pražského Ústavu hematologie a krevní transfuze (ÚHKT) profesora Pavla Klenera (70).

Klener ČTK řekl, že byl zbaven funkce s okamžitou platností. Ministr mu to vysvětlil tím, že manažersky nezvládl připravované sloučení ústavu s Všeobecnou fakultní nemocnicí (VFN). Renomovaný onkolog Klener řídil ústav od roku 2002.

„Vysvětlil to mým manažerským selháním, protože jsem nebyl schopen prosazovat ideu ministerstva o začlenění ústavu a pacientům jsem nebyl schopen vysvětlit, že se jim vůbec nic nestane, že vše bude stejné, jenom firma bude jiná,“ řekl Klener ČTK.

Ministr mu prý nabídl, že může vést ústav dál, pokud bude prosazovat jeho myšlenku. To mu Klener podle svých slov nemohl slíbit, protože prý nemůže prosazovat myšlenky, se kterými nesouhlasí.

Od dnešních 13:30 už není Klener ředitelem ústavu, zůstává nadále přednostou interní kliniky VFN. Tam ale bude ve funkci jen do konce roku, protože mu vyprší mandát a nového konkurzu na další pětileté funkční období se už vzhledem k věku nechce hlásit. Agendu má Klener předat svému statutárnímu zástupci.

Julínek dal před časem ředitelům VFN a ústavu za úkol sloučení obou zařízení připravit. Vzniklá univerzitní nemocnice by se měla stát jedním ze základních kamenů pražského zdravotnictví.

Proti sloučení vystupoval prý Klener proto, že ústav by nezůstal jako celek, ale jednotlivé jeho části by se začlenily pod různé části nemocnice.

Pacienti s krevními chorobami a jejich příbuzní již začali podepisovat petici, v níž protestují proti slučování ústavu s VFN. Obávají se toho, že uznávané zařízení zanikne. Důvodem podle nich může být to, že stojí na lukrativních pozemcích nedaleko Karlova náměstí.

Druhou petiční akci pak pořádají zaměstnanci. Pod oběma peticemi se již shromáždilo přes 2000 podpisů. Pacienti chtějí do dvou týdnů uspořádat protestní akci, sejdou se před budovou ministerstva zdravotnictví nebo ústavu.

Ministr již dříve uvedl, že obavy pacientů nejsou opodstatněné. Petice v ordinacích považoval za problematické, vytvářejí prý atmosféru strachu. „Nemůžu za tím vidět nikoho jiného než vedení, které neplní své povinnosti,“ prohlásil před pár dny.

Přední český onkolog Pavel Klener se narodil v roce 1937. Vystudoval fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy. Mezi lety 1988 a 1990 působil jako přednosta onkologické kliniky Všeobecné fakultní nemocnice, od roku 1990 pak stál v čele 1. interní kliniky. V letech 1989 až 1990 byl ministrem zdravotnictví a sociálních věcí, od roku 1990 a 1992 zasedal v České národní radě.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?