Julínek sestavuje komisi k reformě, strany vysílají zástupce

27. 10. 2006 9:56
přidejte názor
Autor: Redakce
Odstupující ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) začal sestavovat mezistranickou komisi, která má připravit reformu zdravotnictví. Některé parlamentní strany do ní již navrhly své zástupce. Tým by měl navrhnout změny ve zdravotnictví tak, aby se na nich strany pak v parlamentu shodly...


Praha -

Stranická komise domlouvala před rokem přípravu důchodové reformy. Vytvořila dohodu se základními kroky, kterou ale předsedové stran nakonec nepodepsali. Julínek již dříve uvedl, že kvůli stárnutí společnosti nestoupnou jen výdaje na penze, ale i na zdravotní péči.

Julínek šéfy stran požádal o nominování zástupců v polovině října. Strana zelených vyslala do komise lékařku Džamilu Stehlíkovou. Za ODS v týmu zasedne Julínek. KDU-ČSL podle něj počítá s bývalým poslancem a středočeským šéfem lidovců Josefem Janečkem. Předseda KSČM Vojtěch Filip slíbil jméno zástupce komunistů dodat v nejbližší době, uvedl Julínek. Vyslance sociální demokracie neupřesnil. Řekl jen, že jmenování zástupců stran u politiků „mírně, tedy slovně urguje“.

Krátce po svém nástupu na ministerstvo Julínek zveřejnil své plány reformních kroků. Peníze z pojištění by podle něj měly putovat spíš do nákladných preparátů k záchraně života, levnější léčiva by si lidé mohli hradit. Na doplatky za léky by ročně nevydali víc než 3000 korun. Zdravotní pojišťovny by měly mít větší odpovědnost a vliv na rozhodování o zajištění dostupnosti péče. Julínek by zavedl zdravotní připojištění a bonusy za zdravý životní styl.

Sociální demokracie zatím poplatky u lékaře odmítala. Julínkův předchůdce David Rath (ČSSD) usiloval také spíš o větší vliv státu na zdravotníky i pojišťovny. Komunisté jsou proti poplatkům od pacientů. Zelení navrhují poplatky za lék, recept či za služby při pobytu v nemocnici. Lidovci jsou pro menší poplatek za hospitalizaci či za výdej léků nebo návštěvu u lékaře.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?