Julínek zažaloval Ratha o 650 tisíc korun

16. 11. 2005 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Senátor a stínový ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek se rozhodl zažalovat šéfa resortu zdravotnictví Davida Ratha. Žádat bude podle včerejší zprávy senátorského klubu ODS omluvu a 650 tisíc korun kvůli ministrovým slovům o těsných vazbách politiků ODS na vedení VZP...


„Při pokusu dosáhnout argumentace o hodnocení práce ředitelky VZP Jiřiny Musílkové ministr Rath opakovaně lživě obvinil senátora Julínka z finančního propojení s VZP,“ píše se ve zprávě ODS.

Rath v pátek naznačil, že zdravotnická část koncepce ODS Modrá šance mohla být financována i ze zdrojů VZP.

Ministr se těší na schůzi Sněmovny, „protože to bude dobrý prostor prezentovat všechny smluvní vztahy, které mají někteří členové ODS nebo osoby jim blízké s vedením VZP a odkud čerpají desítky miliónů, stamilióny, statisíce“.

Unionistům a lidovcům včera sdělil, že zatím nenarazil na žádného jejich vysoce postaveného člena, který by měl výhodné smluvní vztahy s VZP.

Ministr zdravotnictví David Rath dnes zřejmě uspěje ve vládě s návrhem změn ve správní radě VZP. Alespoň pokud jde o třetinu 30členné rady, kterou tvoří zástupci soc. dem. ministerstev.

„Nyní nás tlačí 13 miliard dluhů a potřebujeme tam dostat lidi, kteří to budou rychle měnit,“ sdělil po včerejším koaličním jednání Rath. Připustil, že lidovci a unionisté by chtěli mít mezi deseti zástupci správní rady VZP také svoje lidi.

„My jsme to nevyloučili, ale ta obměna je zatím na schématu tří ministerstev - zdravotnictví, práce a financí,“ uvedl Rath.

Šéf lidovců Miroslav Kalousek jeho slova nezpochybnil: „Je legitimní právo ministrů to obměnit.“ Později však Právu řekl, že o jménech lidí, kterými chce Rath nahradit členy správní rady, lidovci včera slyšeli poprvé. „Není tam jediné jméno z KDU-ČSL, takže to nemůžeme chápat jako koaliční návrh,“ reagoval.

Jasno o jménech má být dnes

Podle šéfa poslanců ČSSD Michala Krause má být jasno o nových jménech do správní rady ještě před dnešním jednáním vlády. Z Balkánu má dorazit i premiér Jiří Paroubek.

Ve správní radě VZP nezasedne např. lidovecká senátorka Ludmila Müllerová. Podle Ratha důvodem není její členství v KDU-ČSL, ale fakt, že už není náměstkyní ministra práce.

Podle ČTK Rath do správní rady VZP navrhuje šéfa svého sekretariátu a kolegu z lékařské komory Milana Sojku, který je členem ČSSD. Dalším z kandidátů je předseda středočeské organizace ČSSD a poradce šéfa Sněmovny Richard Dolejš.

Podle Rathova návrhu by v radě měl zasedat i poslanec za ČSSD Michal Hašek a ředitel odboru poradců ministra práce Jan Kostelecký.

V seznamu je i ředitel odboru na ministerstvu práce a bývalý poslanec za ČSSD Rostislav Čevela, dříve náměstek ministra zdravotnictví.

Do rady by se měla dostat i premiérova poradkyně Běla Hejná. Sestavu uzavírají poradce ministra financí Zdeněk Frühauf a náměstek Karel Goldemund, který je členem ČSSD.

Kalousek zatím proti odvolání Musílkové

Další členy správní rady nominují zaměstnanecké a zaměstnavatelské svazy. Kalousek naznačil, že lidovci zatím budou vyčkávat. „Vyslechl jsem některé argumenty, aniž bych mohl říci, že mě přesvědčily,“ uvedl.

I podle Ratha nezazněl od lidovců a unionistů vyhraněný názor na odvolání Musílkové. Podle Kalouska se ale zatím nedá říci, zda jej lidovci podpoří.

„Poslanci KDU-ČSL tady nejsou, aby hájili zájmy pana Ratha nebo zájmy paní Musílkové,“ uvedl Kalousek, který zatím pro odvolání ředitelky VZP nevidí důvod.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?