Julínkovy plány rozzlobily lékařskou komoru, svolala poradu

7. 11. 2007 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Plány ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) na prodloužení pracovní doby zdravotníků rozzlobily Českou lékařskou komoru (ČLK). Představenstvo organizace, v níž je povinně 40.000 lékařů, nesouhlasí ani s plánovaným omezením pravomocí ČLK...


Na středu pozvalo do Prahy na mimořádnou poradu předsedy okresních sdružení ČLK. Hovořit se má o protestech, které ČLK chystá. Účast na poradě přislíbily přední osobnosti české medicíny.

Představenstvo ČLK již dříve vydalo prohlášení, že odmítá snahy Julínka o likvidaci profesní samosprávy lékařů, která hraje nezastupitelnou úlohu nezávislého garanta kvality zdravotní péče.

Návrh na změnu sice podali poslanci, ale ministr ho podporuje. Vedení ČLK odmítá i návrh na prodloužení základní pracovní doby lékařů o osm hodin týdně. Na programu porady bude i situace ve zdravotnictví.

Jako zásadní problém vidí prezident ČLK Milan Kubek financování zdravotní péče i zdravotníků. Ze zdravotně pojistného plánu Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) vyplývá, že v příštím roce dostane o sedm miliard korun méně, než původně plánovala. Naopak jí stoupnou náklady na administrativu spojenou s vykazováním a sledováním regulačních poplatků pacientů. Dá se také očekávat růst výdajů VZP na léky.

„To je velmi znepokojivé a my bychom byli neradi, aby VZP jako tradičně, když nemá peníze, šetřila na lékařích,“ řekl ČTK Kubek.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?