Jurásková chce navýšení plateb za státní pojištěnce

22. 3. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková požádá vládu, aby zvýšila platby za děti, důchodce a nezaměstnané. Pokud by stát měl dávat více peněz od ledna příštího roku, měla by vláda rozhodnout do konce června.


Ministryně se na premiéra a ministry financí obrátí v nejbližší době. V pořadu Oázky Václava Moravce uvedla, že vedle zvýšení plateb za státní pojištěnce by pomoci měly i vnitřní rezervy. „Bojuji za zvýšení, co jsem ve funkci, loni v létě bylo zvýšení v návrhu protikrizových opatření, ale bohužel politici neměli ochotu to řešit,“ připomněla.

Ocenila, že pro letošní rok má zdravotnictví ze státního rozpočtu o devět procent více. Respektuje prý ale realitu a je si vědoma, že v balíku peněz zdravotnictví stále ještě je prostor pro úspory. „Za sebe musím říci, že bariérou plateb státu nebude ministr, ale obávám se, že stát nebude schopen peníze dát,“ řekla ministryně.

Kubek: Je to nezbytné řešení

Prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek považuje zvýšení platby státu za klíčové. „Je to řešení rychlé, řešení nezbytné a v momentě, kdy se zrušila automatická valorizace, tak pokud vláda do konce června nerozhodne o zvýšení plateb na příští rok, tak je obrovský problém,“ řekl.

Podle něj je zvýšení plateb státu otázkou priorit, zda chce kvalitní zdravotnictví, školství, nebo luxusní tanky a nejdražší dálnice. Ministr, který nedokáže navýšení prosadit, nemá podle něj na svém místě co dělat.

Nejdůležitější je definovat nadstandard

Zdravotní pojišťovny dostávají za zaměstnance měsíčně v průměru 2700 korun, podnikatelé platí necelých 1300 korun, osoby bez zdanitelných příjmů 1080 korun a stát dává 723 korun. Stát platí za 58 procent lidí, kteří čerpají 80 procent péče; podíl plateb státu v celkových příjmech zdravotních pojišťoven tvoří jen 22 procent.

S ekonomickou krizí klesl výběr zdravotního pojištění, letos ještě pokrývají pojišťovny výpadek z rezerv. Účastníci včerejší debaty se shodli, že soukromé peníze musejí přijít do zdravotnictví hlavně přes komerční připojištění.

Znamená to definovat standard a nadstandard a uvolnit ekonomicky aktivním lidem peníze tím, že by jim klesly platby pojištění z 13,5 na 11 procent. Na nadstandard by se připojistili, do zdravotnictví by tak přišly další peníze.

Od 1. dubna zlevní léky

Od počátku dubna by měly klesnout výdaje pojišťoven a pacientů o pět procent, důvodem je fakt, že ministerstvo rozšířilo na více léků cenovou regulaci. Od dubna systém navíc uspoří další zhruba dvě miliardy přehodnocením cen.

„Dvanáct skupin léčivých přípravků z formy neregulované je v tuto chvíli zařazeno do regulace, to je jenom jedno z opatření. To další je, že k 1. dubnu vydává Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) správní rozhodnutí o revizi cen, bude se týkat tisíce léčivých přípravků,“ uvedla v ČT ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

Reaguje tak na propočty, podle kterých muselo mnoho pacientů od ledna platit za léky víc než loni. Přitom slíbila, že od 1. ledna nestoupne u žádného léku doplatek.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?