Jurásková chce poplatky a snížit ceny léků

17. 6. 2009 9:55
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková včera představila nový plán, který by měl vyřešit miliardové propady příjmů zdravotního pojištění způsobené krizí. Ten na rozdíl od původního návrhu nemění způsob valorizace plateb za státní pojištěnce. Upravuje jen hospodaření pojišťoven a ceny léčiv...


Počítá ale také se zachováním poplatků ve zdravotnictví.

„Na změnách hospodaření pojišťoven jsme se dohodli přímo s nimi. Z fondů prevence a provozního fondu bude na hrazení zdravotní péče přesunuto celkem 2,5 miliardy korun,“ řekla Jurásková. Z toho jedna miliarda letos a další jedna a půl v příštím roce.

Další dvě a půl miliardy korun chce ministryně ušetřit snížením cen léčiv. Ty by podle návrhu klesly při zavedení prvního generika, tedy kopie originálního léku, na trh o dvacet pět procent místo současných dvaceti. Zaveden by byl i druhý pokles ceny o dalších deset procent při uvedení druhého generika na trh.

„Byl by to patnáctiprocentní rozdíl proti dnešnímu stavu. Dojde ke snížení ceny i úhrady z veřejného pojištění. Doplatky na léky, které hradí pacienti, se tím nezvýší,“ uvedl náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr.

Než by Státní ústav pro kontrolu léčiv stihl stanovit nové ceny, mělo by podle něj platit roční provizorium, kdy se sníží ceny téměř všech léčiv o pět procent.

Propad pojistného rozpustí rezervy

Úpravy cen ale musí nejprve schválit parlament. Ten je však nedostane k posouzení samostatně, ale navázané na zachování poplatků ve zdravotnictví. Právě do novely o jejich omezení či zrušení, které má tento týden projednat Senát, budou totiž opatření zapracována.

Zrušení poplatků, o které usiluje ČSSD a KSČM, by podle ministerstva zdravotnictví znamenalo propad příjmů o dalších sedm miliard korun. Spolu s nižším výběrem pojistného způsobeného krizí by pak podle Juráskové chybělo zdravotnictví ročně 20 miliard korun.

„Propad výběru pojistného nyní činí šest miliard korun. Naplňuje se tak předpoklad celkového propadu 13 miliard za letošní rok,“ řekla Jurásková.

Zdravotní pojišťovny mají nyní podle Šnajdra naštěstí stále ještě rezervy z minulých let ve výši asi 12 miliard korun.

„Teď problém není, ale pokud nezasáhneme, může koncem roku nastat,“ dodal Šnajdr. Při administrativním omezování péče by pak podle něj mohlo docházet například k prodlužování čekacích dob nebo nemožnosti nabírat nové pacienty.

Rušení poplatků versus očkování

Protikrizová opatření, která mají pomoci stabilizovat financování zdravotnictví v letošním i příštím roce a omezování péče předejít, se Jurásková chystá poslancům předložit v Senátem upravené novele o veřejném zdravotním pojištění, která se vrátí do Sněmovny. Ta by o ní měla rozhodnout zřejmě na mimořádné schůzi.

Pro schválení senátní verze, do které již nebudou moci poslanci zasahovat, pak budou stačit hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců. Pokud nebude schválena, bude se hlasovat o původním návrhu. Ten ale musí získat stojedničkovou většinu.

Lákadlem pro schválení protikrizových opatření včetně zachování poplatků ve zdravotnictví či bičem na ty, kdo prosazují jejich zrušení, by mělo být rozšíření novely o zavedení bezplatného očkování dětí proti pneumokokům a o dobrovolné přeočkování proti tuberkulóze pro děti od 11 do 12 let.

Pro ČSSD i KSČM ale údajně zůstává zrušení poplatků ve zdravotnictví prioritou a s modernizací očkování dětí by podle nich nemělo být vůbec spojováno.

Hana Škodová, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?