Jurásková chce zvýšit bezpečnost pacientů v nemocnicích

14. 4. 2010 8:50
přidejte názor
Autor: Redakce
I když ministryni zdravotnictví Daně Juráskové už ve funkci nezbývá vzhledem k volbám mnoho času, přesto se razantně obula do zlepšení bezpečnosti pacientů v nemocnicích.


„V Evropské unii, ale i u nás zhruba osmi až dvanácti procentům pacientů přijatých do nemocnic je způsobena újma na zdraví během poskytování zdravotní péče,“ řekla Právu v úterý.

Mezi nejčastější újmy patří chyby při podávání léků, chirurgické pochybení, ale i diagnostické chyby, nezohlednění výsledků testů a infekce spojené se zdravotní péčí.

Vláda ministryni proto schválila akční plán kvality a bezpečnosti zdravotní péče pro léta 2010 až 2012. Je závazný pro přímo řízená zdravotnická zařízení ministerstvem zdravotnictví a doporučená pro ostatní.

„Očekávám, že i krajská zdravotní zařízení a další, bez ohledu na majitele, budou podle ministerstva postupovat, aby bezpečnost pacientů prohloubila.“

Pět úkolů pro letošní rok

Pro letošní rok Jurásková stanovila pět bezpečnostních cílů, k nimž zdravotnická zařízení mají ve svých podmínkách do konce června vypracovat soubor opatření. Jde o:

1) bezpečnou identifikaci pacientů - například v podobě náramků s čárovým kódem a jménem na ruce

2) bezpečnost při používání rizikových léčiv - stanovit postup při jejich vydávání atd.

3) prevence záměny pacienta, výkonu a tělesné strany pacienta při chirurgických výkonech na párových orgánech, například ledvinách, mandlích apod.

4) prevence pádů pacientů v nemocnicích, zejména z lůžka, kdy dochází ke zlomeninám 5) zavedení co nejpřísnějších hygienických postupů při ošetřování, zejména důsledné mytí rukou, což by měla být nepsaná zásada, ale mnoho lékařů i zdravotních sester ji nedodržuje.

Zvláštní komise

„Jsou to úkoly, jejichž realizace nestojí prakticky žádné peníze, ale mohou významně ochránit bezpečnost pacienta,“ řekla Jurásková s tím, že nemocnice je vysoce infekční prostředí. Ročně je podle ní hospitalizován více než milión pacientů.

Jurásková sdělila, že do poloviny května ustaví pracovní skupinu, jakousi radu pro bezpečnost pacientů a kvalitu zdravotní péče. Má mít zhruba 6 až 8 členů, zasednou v ní zástupci ministerstva zdravotnictví, zdravotnických zařízení, odborných společností a zřejmě i plátců péče.

V čele bude ministr. Rada bude kontrolovat, jak zdravotnická zařízení úkoly plní.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?