Jurásková: Dbejme o své zdraví

25. 2. 2010 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Českou populaci je nutno posunout k tomu, aby se začala o sebe více starat a chodila na preventivní prohlídky.


Prohlásila to ve středu v Brně ministryně zdravotnictví Dana Jurásková před zahájením odborné konference o systému organizace zdravotní péče v oblasti onkologie, pořádané resortem zdravotnictví, Českou onkologickou společností (ČOS) a dalšími odbornými lékařskými společnostmi.

Předseda ČOS Jiří Vorlíček novináře upozornil, že i v blízké budoucnosti musíme očekávat růst počtu onkologických pacientů a růst nákladů vynakládaných na tuto péči. „V současné době žije v Česku téměř 400 000 pacientů, kteří mají nebo měli zhoubný nádor,“ sdělil.

Podle prvního náměstka ministryně zdravotnictví Marka Šnajdra je pokrok v léčbě nádorových onemocnění v ČR za poslední tři roky obrovský. V roce 2008 byl třinácti pracovištím přiznám status komplexního onkologického centra, jejich síť pokrývá celé území České republiky a má potřebné předpoklady k zajištění rovnoměrné dostupnosti nejnákladnější terapie.

„Vytvoření center zjednodušilo čerpání peněz z evropských zdrojů,“ připomněl Šnajdr. Na odborné konferenci se debatovalo mj. na téma, že česká populace patří k onkologicky nejzatíženějším na světě, ročně je u nás diagnostikováno přes 70 000 pacientů se zhoubnými novotvary a více než 27 000 z nich na tato onemocnění zemře.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?