Jurásková má rozhodnout spor mezi lékárnami a lékovým ústavem

7. 5. 2010 8:38
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministerstvo zdravotnictví má podle ochránců soukromí rozhodnout spor mezi lékárnami a lékovým ústavem. Mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) Hana Štěpánková ČTK sdělila, že požádali ministryni Danu Juráskovou o výklad pokynu, který upravuje hlášení lékáren o lécích vydaných na recept.


Lékárníkům vadí, že tak lze sledovat, jaký lék a v jakém množství vydali. Jurásková ČTK řekla, že žádost zatím neobdržela. Až se tak stane, vyjádří se.

V Česku nechce zhruba 1000 z 2600 lékáren a výdejen odhalit konkrétní údaje o lécích vydaných na recept. Prvních sedm lékáren dostalo od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) pokutu. Většina se hned odvolala.

„Já mám informace, že SÚKL již upravil své postupy v souladu s výhradou ÚOOÚ, co se týká dat pacientů. Podrobné informace nemám, ale jakmile žádost úřadu přijde, jsem připravena odpovědět,“ uvedla ministryně.

Mluvčí SÚKL Veronika Petláková ČTK řekla, že v novém pokynu již nepožadují rodná čísla pacientů, jimž byl vydán lék na recept. O dalších možných problémech neví. Původní výtka lékáren byla podle ní jen na uvádění rodných čísel pacientů, a na tu SÚKL reagoval. Česká lékárnická komora trvá přesto na tom, že budovaná databáze receptů nelegální.

Každá z pokutovaných lékáren má zaplatit kolem 100.000 korun. Podle Petlákové nešlo jen o hlášení dat, pochybení bylo víc. Uvedla, že rozhodnutí o pokutách není pravomocné, lékárny mohou vše ještě vysvětlit.

Spor lékárníků s lékovým ústavem začal před dvěma roky. Nejprve se řešilo, zda mají lékárny poskytovat osobní data pacientů. Nyní zase lékárnám vadí, že mají posílat konkrétní údaje o lékárníkovi a předepisujícím lékaři. K tomu si lékárny vyžádaly nové stanovisko ÚOOÚ.

„Investovalo se 100.000 korun na něco, co není v zákoně a pacienti z toho nic nemají,“ tvrdí prezident lékárníků Stanislav Havlíček. Plánovaný lékový záznam pacienta, v němž by lidé našli přehled svých léků, zatím nefunguje. Podle komory by bylo lepší další peníze do systému nedávat.

SÚKL však trvá na výhodnosti centrálního úložiště. Umožňuje například zjistit padělky v lékárnách, sledovat nežádoucí účinky léčiv a závady v jakosti léků. Pacienti si na webu SÚKL najdou vše o svém léku, jeho vedlejších účincích a nově i přesné údaje o výši doplatků v lékárnách.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?