Jurásková nařkla praktické lékaře z nezájmu o očkování

7. 12. 2009 8:45
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková ve včerejších Otázkách Václava Moravce obvinila z nezájmu o očkování proti prasečí chřipce praktické lékaře.


„Ministerstvo neselhalo. Už si neumím představit, jak praktické lékaře přesvědčit o bezpečnosti vakcíny,“ prohlásila Jurásková. Dodala, že od očkování odrazují pacienty nejen praktičtí lékaři, ale i samozvaní epidemiologové mezi lékaři.

„My (ministerstvo zdravotnictví) jsme udělali maximum. Praktičtí lékaři se spokojí jen s informacemi co mají a další nehledají,“ řekla ministryně.

Už si neumím představit, jak praktické lékaře přesvědčit o bezpečnosti vakcíny

Vakcínu totiž odmítají nejen chronicky nemocní pacienti, ale i lékaři. Ti s odůvodněním, že není dostatečně vyzkoušena a že se očkuje pozdě. I to však ministryně důrazně odmítla.

Očkování asi i pro děti od šesti měsíců

Ministryně zároveň oznámila, že pokud klinické zkoušky, které probíhají, budou úspěšné proti prasečí chřipce, bude možné očkovat i děti od šesti měsíců.

„Uvažujeme o tom,“ řekla. Ode dneška by se měly začít očkovat děti od 10 do 17 let, které mají chronické onemocnění srdce, ledvin, sníženou imunitu, jsou po transplantaci nebo mají těžké astma.

Velký spor se rozhořel mezi účastníky debaty o úhradovou vyhlášku, která určuje platby od zdravotních pojišťoven lékařům.

David Rath, hejtman Středočeského kraje a stínový ministr zdravotnictví ČSSD, uvedl, že pokud budou stejné peníze na léčení jako letos, což vyhláška předpokládá, dojde k omezení zdravotní péče. Podpořil ho v tom i prezident lékařské komory Milan Kubek.

První náměstek ministryně zdravotnictví Marek Šnajdr v debatě řekl, že na zdravotní pojištění se letos vybere o 15 miliard korun méně, než se předpokládalo, a finanční polštář z minulých let se do zdravotnictví rozpustí.

Podle jeho slov úhrady v příštím roce budou stejné jako letos a žádný propad v léčení nehrozí. Hejtmani mají dnes dát ministerstvu připomínky k úhradové vyhlášce a Jurásková ji chce podepsat do konce týdne.

„Bohužel jsem přesvědčena, že nebudeme schopni vyhovět všem,“ řekla ministryně.

Jurásková se s Rathem nevsadila

Spor se rozhořel i o tom, jaké budou ceny léků v příštím roce. Rath tvrdil, že na doplatcích lidi zaplatí zhruba o sedm procent víc než dosud. Jurásková ale řekla, že chce, aby ceny i úhrady od pojišťoven za léky byly nižší o šest procent a že tedy pacienti nedoplatí víc.

Rath ji vyzval, aby se s ním vsadila, kdo z nich bude mít v tomto sporu pravdu a že si to řeknou v lednu. Jurásková s ním ale sázku neuzavřela.

Ostrá slovní přestřelka byla ohledně léků i mezi Šnajdrem a Rathem. Rath Šnajdrovi vyčetl, že celý život pracoval ve farmaceutickém průmyslu, ale „zoufale tomu nerozumí“.

Šnajdr mu oponoval: „Já jsem tam pracoval, vy s ním máte poměr intimní, jsme na tom zajedno.“ Rath, stejně jako další účastnice besedy Soňa Marková (KSČM) kritizovali, že stoupá spoluúčast pacientů za léky, která už je podle nich neúnosná.

Oba také chtějí zrušit poplatky ve zdravotnictví, zvlášť ten podle Ratha „nejhloupější“ a tím je poplatek za položku na receptu.

Návrh na zrušení poplatků postoupila minulý týden Sněmovna do druhého čtení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?