Jurásková nechce, aby pacienti platili za léky víc

14. 4. 2010 8:53
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková nechce, aby pacienti po dubnovém snížení úhrad léků od zdravotních pojišťoven platili vyšší doplatky než ty současné.


„Očekávám, že výrobci léčiv sníží ceny,“ řekla v úterý Právu. Vysvětlila, že principem snižování nákladů na léčiva je, aby byla rovnoměrně snižována cena léku i jeho úhrada ze zdravotního pojištění a aby se nezvyšoval doplatek pacientů.

„Očekávám, že farmaceutické firmy se zachovají podobně jako na začátku roku a sníží ceny léků poté, co jejich lékům byla snížena úhrada ze zdravotního pojištění. Pokud by se stalo, že doplatek bude vyšší než dosud, pak ministerstvo bude muset zasáhnout,“ uvedla ministryně.

Podle ní bude v každé skupině léčivých přípravků minimálně jeden plně hrazený. „Je povinností lékaře, případně lékárníka, tuto bezplatnou alternativu pacientovi nabídnout.“

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) v úterý oznámil, že revizí úhrad léků k 1. dubnu zdravotní pojišťovny uspoří na lécích 2,4 miliardy korun, protože ústav snížil úhradu léků ze zdravotního pojištění.

Spoluúčast pacienta by podle ředitele tohoto ústavu Martina Beneše ale stoupnout neměla. Firmy už sdělily, že snižují ceny a do úhrad se vejdou.

Podle informací Práva ale zatím nejde o všechny firmy.

Pokud zaplatí lidé v lékárnách víc za lék, než platili před 1. dubnem, mělo by to být tím, že lékárníci doprodávají staré zásoby. To může trvat i několik měsíců.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?