Jurásková odmítla obvinění z porušování zákona jejím úřadem

29. 1. 2010 8:43
přidejte názor
Autor: Redakce
Do boje proti ministerstvu zdravotnictví se ve sněmovně pustil poslanec KDU-ČSL Ludvík Hovorka. Ve svých interpelacích obvinil ministerstvo zdravotnictví z porušování zákonů v souvislosti s očkováním a snižováním počtu zdravotních ústavů.


Ministryně zdravotnictví Dana Jurásková obvinění odmítla. Ministerstvo podle ní vychází z reformy veřejných financí, cílem je zefektivnění činnosti zdravotních ústavů i krajských hygienických stanic.

„Já se obávám, že moje odpověď pana poslance neuspokojí, protože ministerstvo zdravotnictví je přesvědčeno o tom, že zákon neporušuje,“ prohlásila ministryně. Redukce ústavů podle ministryně povede k tomu, že ústavy budou plnit jen svou funkci danou zákonem.

Hovorka uvedl část zákonem stanovených ústavů od letošního 1. dubna bude existovat „pouze na papíře“, jejich majetek se prý chystá rozprodat. Ministryně toto tvrzení označila za spekulace.

Uvedla mimo jiné, že hlavním cílem restrukturalizace a snížení počtu terénních pracovišť Státního zdravotního ústavu je zejména zefektivnění jejich činnosti se zaměřením na týmovou práci.

„Od 1. března vznikne šest plně funkčních pracovišť podpory veřejného zdraví se sídlem v Praze, Plzni, Liberci, Jihlavě, Brně a Ostravě,“ uvedla ministryně.

Hovorka také obvinil ministerstvo z porušování zákona o ochraně zdraví kvůli tomu, že se rozhodlo převést skladování a distribuci očkovacích látek z krajských hygienických stanic na konsorcium soukromých firem.

Nestanovilo naopak úhradu u očkování proti pneumokoku. Jurásková uvedla, že vakcíny budou proplácet zdravotní pojišťovny, „zhruba 300 korun za jednu aplikaci“, a lékaři tak do jejich pořízení nebudou muset investovat vlastní peníze.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?