Jurásková: Sestry se nesmějí bát ozvat

10. 10. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Budoucím zdravotním sestrám minulý týden přednášela na Fakultě zdravotnických studií Západočeské univerzity bývalá ministryně zdravotnictví a prezidentka České asociace sester Dana Jurásková.


„Nebudu šetřit ani sebe, ani systém, ani pedagogy, přišel čas, abychom si říkali pravdu,“ uvedla hned v úvodu Jurásková, která nyní působí jako ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Ta studentky nabádala třeba k tomu, aby se nebály ozvat, pokud nastoupí na oddělení, kde je evidentní nedostatek personálu a sestry nemohou svoji činnost stíhat.

„Obrací se na nás sestry z nejrůznějších zdravotnických zařízení s tím, že chtějí, abychom jim pomohli naučit se metodiku výpočtu ošetřovatelského personálu. Tak mohou vůči managementu nemocnice argumentovat při požadavku vyššího personálního obsazení,“ řekla Jurásková. Ta zároveň připomněla rozpor v kompetencích sester a samotnou praxí, kdy sestřičky nahrazují lékaře a předepisují recepty nebo hodnotí sonografický záznam.

„Sestry jsou často holky dobré na všechno, měly by si ale uvědomit, co všechno v práci dělají,“ apelovala především na studentky prvního ročníku Jurásková. Sestra podle ní nemá dělat ani práci lékaře, ani sanitárky. Právě nekompromisní přístup k problematice udělal na posluchačky největší dojem.

„Většina informací pro mě nebyla nových, ale líbila se mi razance, s níž paní Jurásková problematiku prezentovala,“ uvedla jedna z posluchaček.

Jakési pomyslné světýlko v tunelu vidí bývalá ministryně v byznysu s ošetřovatelstvím. Domácí péče, kterou mohou zdravotní sestry provozovat samostatně, se totiž stává stále nezbytnější pro řadu lidí opouštějící zdravotnická zařízení.

(pra)

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?