K 92 % úmrtí rodiček a novorozenců dochází v rozvojových zemích

4. 6. 2014 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Víc než 92 procent úmrtí rodiček a novorozenců na světě se odehraje v sedmi desítkách zemí. V těchto chudších státech působí ale jen dvě pětiny z celosvětového počtu lékařů, sester a porodních asistentek.


Právě porodní asistentky by přitom mohly ztrátám na životech zabránit. Vyplývá to z letošní celosvětové zprávy, jejíž výsledky v Praze představili zástupci Populačního fondu OSN (UNFPA), Mezinárodní konfederace porodních asistentek (ICM) a Světové zdravotnické organizace (WHO).

Podle zprávy 96 procent úmrtí rodiček a 93 procent úmrtí novorozenců se stane právě v 73 latinskoamerických, afrických a asijských zemích. Připadá na ně i 91 procent mrtvě narozených dětí. V těchto státech se každoročně snižuje od roku 1990 počet zemřelých těhotných či rodiček o tři procenta, úmrtí novorozenců ubývá o 1,9 procenta. Přispívají k tomu i asistentky.

„Vzdělávání porodních asistentek je dobrá investice. Záchrana života žen má dopad i na ekonomiku a hospodářský růst země,“ uvedla zástupkyně ředitele UNFPA Anne-Brigitte Albrectsenová.

Jako příklad jmenují zástupci mezinárodních institucí Bangladéš. Studie prokázala, že v této zemi 500 vzdělaných asistentek snížilo za tři desetiletí úmrtnost matek o 80 procent a dětská úmrtnost klesla o tři čtvrtiny. Vyškolené pracovnice zachránily přes 36.000 životů. „V Bangladéši jsou úspory 16 krát větší než investice do vzdělání,“ řekla prezidentka ICM Frances Day-Stirková.

Proškolené asistentky dokážou obstarat podle zprávy 87 procent základní běžné péče. Lékaři a sestry se tak mohou věnovat vážnějším případům.

UNFPA, ICM i WHO doporučují zemím do péče investovat a zajistit vybavení i zdravotnický materiál. Navrhují podporovat profesi porodních asistentek a jejich vzdělání. Podle zprávy se téměř polovina ze sledovaných států snaží péči asistentek v odlehlých oblastech zachovat, celkem 28 procent posílilo nábor, pětina zavedla standardy péče. Víc než tři čtvrtiny zemí však nemají vyškolených asistentek dost.

Podstatné je podle Albrectsen ale také dodržování lidských práv. Ženy by tak měly mít kontrolu nad svým tělem a rozhodnutí, kdy budou mít děti, by mělo být na nich. „Každé dvě vteřiny je na světě nějaká dívka donucena ke sňatku, každé čtyři vteřiny otěhotní. Naším cílem je, aby každé těhotenství bylo chtěné,“ podotkla Albrectsen.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?