K centrálnímu úložišti receptů se připojilo přes 700 lékáren

28. 4. 2009 9:53
přidejte názor
Autor: Redakce
SÚKL podle Beneše neočekává, že by některá z lékáren odmítla přistoupit k úložišti receptů, byla by sama proti sobě. Většina z nich to ale nechává na poslední chvíli. Systém umožní propojení informací o vydávaných lécích mezi lékárnami, lékaři a pacienty...


Ke 27. dubnu se do centrálního úložiště receptů, který má ušetřit peníze ze zdravotního pojištění, přihlásilo přes 700 lékáren. Lékárny mají povinnost zapojit se do systému do 1. května, řekl ČTK ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Martin Beneš. V ČR je celkem 2600 lékáren.

SÚKL podle Beneše neočekává, že by některá z lékáren odmítla přistoupit k úložišti receptů, byla by sama proti sobě. Většina z nich to ale nechává na poslední chvíli. Systém umožní propojení informací o vydávaných lécích mezi lékárnami, lékaři a pacienty.

„Dnes pacient vykonává funkci posla, když nese informaci od lékaře k lékárníkovi,“ řekl Beneš. Hodně léků, které se předepisují a vydávají, pacient nespotřebuje, lékař ani lékárník se o tom ale často nedozvědí. V úložišti by informace už zůstaly a byl by lepší přehled o tom, kolik léků se kdy vydalo.

Beneš připomněl průzkum, podle nějž se až čtvrtina předepsaných léků nevyužije. Pacient si je vyzvedne v lékárně, ale neužívá je. Až 40 procent léků se pak prý užívá jinak, než určí lékař. „Lékové záznamy zvýší informovanost a bezpečnost pacientů, zapojí je aktivně do rozhodování o své léčbě,“ uvedl Beneš.

Podle propočtů by mohl případný přínos e-preskripce dosáhnout více než 3,5 miliard korun. Jednorázové náklady na vznik úložiště přitom činil 450 milionů korun, další 90 milionů korun bude stát roční provoz.

Centrální úložiště dat funguje od počátku roku. První lékárna se k němu připojila 5. ledna. Provoz úložiště umožňuje vznik elektronického lékového záznamu pacienta. Do úložiště by se měly odesílat elektronické recepty, hlášení o výdeji léků na recept a hlášení o prodeji léků bez receptu s omezením. Týká se to například některých přípravků proti chřipce a nachlazení s obsahem pseudoefedrinu zneužitelného k výrobě pervitinu. Účast lékařů a pacientů na systému je dobrovolná. Lze se do něj přihlásit od 1. května na speciální části informačním portálu SÚKL www.leky.sukl.cz. Zájemce se zaregistruje a získá přístupový klíč. K osobním datům by se tak neměl dostat nikdo cizí kromě lékaře a lékárníka s pacientovým souhlasem.

V souvislosti s úložištěm dat se objevovaly obavy ze zneužití dat. Někteří lékárníci zpochybnili rozsah dat, která budou muset o pacientech předávat. Obrátili se proto na Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ), aby navrženou úpravu prověřil. Inspektoři ÚOOÚ nyní provádějí hloubkovou kontrolu. Podle Beneše by mělo první rozhodnutí padnou v průběhu května. „Nejde o problém, jde o nový systém, který musí být prověřen,“ řekl k tomu Beneš.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?