K fungování nemocnic Pardubického kraje nemají lidé větší výhrady

16. 11. 2012 7:45
přidejte názor
Autor: Redakce
S fungováním nemocnic Pardubického kraje jsou pacienti většinou spokojení. Vyplynulo to z výsledků dotazníkového průzkumu, které si hejtmanství s pomocí Univerzity Pardubice ve čtyřech z pěti svých zdravotnických zařízení nechalo zpracovat. Dílčí nedostatky by měly být z větší části odstraněny během dvou měsíců, řekl novinářům člen představenstva nemocnic Josef Pejchl.


Průzkum sledoval spokojenost pacientů v porodnicích a v hospitalizační a ambulantní péči. Z celkem 2304 respondentů byla většina spokojena s přístupem lékařů a zdravotnického personálu, s podávanými informacemi a respektováním osobnosti. Dílčí výhrady měli ke stravování, scházelo jim představování zdravotníků při prvním kontaktu a nelíbilo se jim, že jim lékaři někdy podávali sdělení o zdravotním stavu před ostatními nemocnými. Prvorodičky by přivítaly více informací o kojení, pacienti by také chtěli upravit prostředí nemocnic. Někde museli lidé dlouho čekat v ambulancích.

Podle Pejchla bylo cílem průzkumu zmapovat stav v nemocnicích a sbírat podněty pacientů. Vedení nemocnic mají nyní sestavit návrhy řešení kriticky hodnocených činností nemocnic. Většina opatření by si neměla vyžádat žádné náklady. Změnit chování zdravotnického personálu si ale podle Pejchla vyžádá delší čas.

„Jsou tam ale i organizační záležitosti. Například zkrácení čekací doby objednávaných pacientů nebo zlepšení organizaci příjmu a propouštění pacientů jsou vnitřní organizační záležitosti, které se dají řešit relativně rychle,“ řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD). Podobně by neměl být problém vypořádat se s kouřením pacientů pod okny pokojů, nedostatky v úklidu či zkvalitněním stravy.

Jednotný dotazníkový průzkum se uskutečnil v nemocnicích v Pardubicích, Chrudimi, Svitavách a Ústí nad Orlicí. Litomyšlská nemocnice se připojila až později, neboť byla součástí jiného dlouhodobého průzkumu. Pacienti vhazovali anonymně vyplněné dotazníky den před odchodem z nemocnice do schránek na každém oddělení, hejtmanství zajistilo, aby je personál nemocnic „nefiltroval“. Výzkum chce kraj na jaře opakovat, pro zajištění úplné anonymity a objektivity by se měly příště dotazníky vyplňovat na internetu.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?