K informování o stavu pacientů je třeba osobní kontakt

15. 3. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Není to tak dávno, co médii hýbala kauza ženy, které se dotkla krátká textová zpráva o úmrtí jejího příbuzného, zaslaná personálem nemocnice. Celá záležitost vedla až ke zrušení poskytování této "služby" nemocnicí.


Pokusili jsme se zjistit, jakým způsobem informují nejen o úmrtí, ale celkovém stavu pacienta zdravotnická zařízení v našem regionu.

Ředitel: Elektronické informování není bezpečné

Jak jsme zjistili, ani jedna z okresních nemocnic, Městská nemocnice v Čáslavi a Nemocnice v Kutné Hoře, k informování stavu svých pacientů textových zpráv nevyužívá.

V čáslavské nemocnici nepovažují podle slov ředitele Martina Nováka informování SMSkou, stejně jako například e-mailem, za bezpečné. Jak ředitel uvedl, informace by se v takových případech mohly dostat do rukou nepovolaným osobám.

Telefonovat lze výjimečně pomocí kódu

Za jakýsi „přechodný“ stupeň komunikace by se dalo považovat telefonování. Ani je v Čáslavi neupřednostňují, ale v určitých spíše výjimečných způsobech je takovýto způsob informování možný.

„Na některých pracovištích je možnost kódování, které zaručí, že nevolá nikdo nepovolaný. Pak může zdravotnický pracovník danou informaci poskytnout,“ vysvětlil ředitel.

Ten připustil, že do budoucna se používání tohoto způsobu komunikace mezi nemocnicí a pacientovými bližními může ještě rozšířit. V současné době je však v Čáslavi v každém případě dávána přednost osobnímu kontaktu.

Kontakty předá pacient při příchodu do nemocnice

Každý pacient na začátku své hospitalizace v nemocnici uvede, komu konkrétně má personál sdělovat informace o jeho zdravotním stavu.

Pacient tak předejde tomu, aby se informaci o jeho stavu dozvěděl někdo, u koho si to nepřeje. Byť by se jednalo o blízkého příbuzného.

Definování kontaktních osob, kterých může být i více než jedna, je součástí souhlasu s hospitalizací, který každý z pacientů podepisuje.

Také v Kutné Hoře je třeba osobní návštěva

Také v Nemocnici Kutná Hora je k získání informací o stavu pacienta zapotřebí osobní návštěva. A to přesto, že v kolínské nemocnici, jejíž je Nemocnice Kutná Hora od doby, kdy byla převedena pod Středočeský kraj, součástí, se SMSková informační služba využívá.

„Příbuzného, který chce znát informace o stavu pacienta, informujeme kdykoli, když to nebrání provozu nemocnice,“ upřesnila pravidla osobní návštěvy ředitelka zařízení Alice Opočenská.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?