K napjaté situaci brněnské Úrazové nemocnice

15. 6. 2007 8:55
přidejte názor
Autor: Redakce
"Soudím, že zařízení si zaslouží pozornost opřenou o názory odborníků. Náhlé a suverénní rozhodnutí ministra zdravotnictví o zrušení nemocnice budí pochyby. Mnohé argumenty nejsou v souladu se skutečností," píše v komentáři lékař Miloslav Klement...


Soudím, že zařízení, budované pro zlepšení výsledků léčení zraněných tehdejší Úrazovou pojišťovnou, si zaslouží pozornost, opřenou o názory odborníků.

Náhlé a suverénní rozhodnutí ministra zdravotnictví o zrušení Úrazové nemocnice budí pochyby. Mnohé argumenty nejsou v souladu se skutečností (údajná zchátralost budovy vyžadující miliardové náklady, špatný hygienický stav a dopravní dostupnost či ztrátové hospodaření).

Je pozoruhodné, ale i pochopitelné, že se pro plánované zrušení neargumentuje špatnými léčebnými výsledky, ale naopak se počítá s přenesením kolektivu, zajišťujícího vynikající péči o mnohočetně zraněné, do Fakultní nemocnice Brno.

Petici proti zrušení Úrazové nemocnice podepsalo přes dvacet tisíc občanů. Brněnský primátor se údajně při jednání s ministrem Julínkem postavil chvályhodně za převzetí nemocnice městem Brnem.

Toto rozhodnutí, které má podléhat ještě schválení rady, považuji za správné. Vrací do hry možnost zachovat ústav s mnohaletou tradicí, který splňuje všechny požadavky pro akutní přijetí, diagnostiku a prvotní léčení i těžce zraněných lépe než jiné ústavy.

Tímto rozhodnutím se zabraňuje neřešenému rozptýlení zkušeného a sehraného souboru zaměstnanců (kromě vybraného „traumateamu“ navrhovaného k přesunutí do Bohunic).

Zachovává se vybavená vynikající spinální jednotka, první samostatně pracující rehabilitační oddělení v brněnských nemocnicích, urologické oddělení, endoskopie, sexuologie a složky úrazové chirurgie. Zachovává se dostupnost ve středu města pro veškerá poranění včetně nejtěžších.

Úrazová nemocnice má význam jako funkční celek pro doškolování lékařů v úrazové chirurgii a výuku mediků, jako centrum Společnosti pro úrazovou chirurgii a provozovatel dokumentačního střediska pro úrazovou chirurgii.

Tyto všechny funkce se nedají přenést pouhým administrativním rozhodnutím, které se navíc týká jen vybrané části a ne celku.

Je také nereálné zajištění asi osmdesáti tisíc ambulantních ošetření ročně v jiných zdravotnických zařízeních bez neúnosného přetížení a čekání zraněných.

Negativní vliv zrušení přilehlé Městské nemocnice na Kolišti na léčení těžce zraněných je přeceňován. Souvislost úrazového centra s nemocnicí je jistou výhodou, problém se však dá řešit systémem smluvního zajištění konsiliářů jako v mnohých zahraničních úrazových zařízeních.

Nevyužití a chátrání nemocnice na Kolišti je také znakem nekompetentnosti ministerstva zdravotnictví, které je jejím majitelem.

Náklady na nutné úpravy Úrazové nemocnice jsou srovnatelné s náklady spojenými se stěhováním do Bohunic.

Souhrnně lze říci, že rozhodnutí ministra zdravotnictví o zrušení Úrazové nemocnice má nejasný motiv - zlepšení péče o zraněné rozhodně nepřináší.

Poněvadž stanovisko ministerstva je cíleně zaměřené a výše uvedenými argumenty zřejmě neovlivnitelné, zbývá jako optimální cesta k udržení dobré léčebné péče o zraněné možnost navrhovaná primátorem Onderkou.

Jedině snad výstavba nové komplexně vybavené Úrazové nemocnice by mohla být řešením lepším.

Podporujme tedy snahu o udržení Úrazové nemocnice pro zraněné v Brně.

Miloslav Klement, autor je lékař

Regionální deníky

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?