K obezitě populace přispívá podle vědců i klimatizace

29. 6. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Američtí vědci přišli s novými, netradičními vysvětleními, proč je tolik lidí obézních. Může za to prý i klimatizace, nedostatek spánku, menší počet kuřáků a větší počet sexuálních kontaktů mezi obézními lidmi, kteří plodí buclaté děti. Na studii pracovala podle agentury AP dvacítka vědců ze Spojených států, Kanady a Itálie...


Washington - Prozkoumali stovku analýz o jiných příčinách nadváhy, než je například přejídání a nedostatek pohybu. Zjistili, že nejčastěji se objevuje deset možných alternativních vysvětlení.

Jedním z nich je málo spánku, neboť lidé spí v průměru méně a mnoho studií přičítá nabírání kil právě nedostatku tohoto druhu odpočinku.

Tloustnutí populace mohou mít na svědomí údajně i klimatizace a topení, které vytvářejí příjemnou teplotu v místnosti, a omezují tak spalování kalorií dané „klepáním se“ zimou nebo naopak pocením.

Stále méně lidí rovněž kouří, čímž se podle studie obecně zvyšuje chuť k jídlu.

Ve Spojených státech se navíc mění skladba populace. Více lidí ve středním věku jsou Hispánci, kteří mají tradičně sklon k obezitě.

Vědci neopominuli ani darwinovskou teorii přirozeného výběru - tlustí lidé prý prostě přežijí ty hubené.

„Je to velmi nápadité,“ komentoval studii odborník na nadváhu Robert Kushner z nemocnice v Chicagu. “(Ve Spojených státech) čelíme epidemii obezity, takže žádná relevantní myšlenka není hloupá,“ dodal.

Kritici studie ale tvrdí, že desítka neobvyklých vysvětlení nadváhy není žádným seriózním vědeckým počinem. „Raději se snažme přimět lidi k tomu, aby méně jedli a více se hýbali,“ řekla expertka na výživu Marion Nestleová z Newyorské univerzity.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?