K problémům se zajištěním lékařské péče letos nedojde

22. 4. 2009 8:30
přidejte názor
Autor: Redakce
"Březen poměrně dobře zapadl do průměru za celé čtvrtletí, za první kvartál letošního roku je systém veřejného zdravotního pojištění dvě procenta pod výběrem v loňském roce. To by byl relativně slušný výsledek, pokud bychom jej nezasadili do kontextu letošních zdravotněpojistných plánů," říká generální ředitel OZP Ladislav Friedrich...


GENERÁLNÍ ŘEDITEL OBOROVÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠŤOVNY LADISLAV FRIEDRICH:

I ve zdravotnictví jde na prvním místě o peníze. Takže jak to letos vypadá s výběrem pojistného?

Březen poměrně dobře zapadl do průměru za celé čtvrtletí, za první kvartál letošního roku je systém veřejného zdravotního pojištění dvě procenta pod výběrem v loňském roce. To by byl relativně slušný výsledek, pokud bychom jej nezasadili do kontextu letošních zdravotněpojistných plánů. V nich jsme za toto období přepokládali nárůst přes sedm procent. Takže mezi plány a skutečností je devítiprocentní rozdíl.

A dá se z toho něco vyvodit pro příští měsíce?

Dala by se z toho vyvodit opatrná prognóza, že se výsledek celého roku nemusí výrazně lišit. Patrně směřujeme ke dvěma, případně třem procentním bodům pod loňskou skutečnost. Otázka je, jak dopadne diskuse o maximálním vyměřovacím základu pro zaměstnance. To je ale záležitost politického rozhodnutí.

A výhledy ve výběru pojistného?

Zde je řada faktorů. Poměrně zázračně se zotavil automobilový průmysl. To je pozitivní zpráva. Rovněž ve státní správě zatím žádné propouštění zřejmě nehrozí. Recese tedy má významný dopad na osoby samostatně výdělečně činné, ale ty nejsou pro zdravotní pojištění dominantním plátcem. Je zde i celá oblast recesí hodně zasažených sektorů průmyslu a zde je odhad dalšího vývoje velmi obtížný. Ostatně někteří ekonomové a finančníci očekávají, že už v roce 2010 se může hospodářství dostat na růstovou křivku.

Nemůže letos přesto dojít k problému se zajištěním lékařské péče?

Zůstatky, které většina zdravotních pojišťoven má na fondech, umožní podle našeho názoru úhradu zdravotní péče v letošním roce. Pro rok 2010 je ovšem rozhodující, do jaké míry dojde k navýšení platby státu za státní pojištěnce a jak se nám podaří přesvědčit zdravotnická zařízení, že když jsme v období relativně nízké inflace, tak by navyšování úhrad zdravotní péče nemělo být více než o dva až tři procentní body. Pokud se tyto podmínky podaří dodržet, myslím si, že by většina zdravotních pojišťoven měla letos s penězi vyjít a mělo by být možné sestavit i plán na rok 2010.

Brzy nastoupí provizorní vláda. Co lze od ní pro zdravotnictví čekat?

Myslím si, že by vláda neměla řídit zdravotnictví operativně, měli bychom si počkat na stabilní vládu a soustředit se na řešení problémů příštího roku. Systém zdravotního pojištění je postaven na ročních plánech, a to i ve vazbě na státní rozpočet. Ale už tato vláda bude muset připravit rozhodnutí o cenách zdravotní péče na příští rok. V rámci předvolební kampaně by se také měly vyprofilovat programy nejsilnějších politických stran a my bychom se od nové vlády měli dozvědět alespoň střednědobý výhled, co bude chtít ve zdravotnictví zrealizovat.

Nedávno jste se jako jediná zdravotní pojišťovna dostali v anketě mezi sto obdivovaných českých firem

K tomu bych řekl, že i ministerstvo zdravotnictví nedávno prezentovalo pořadí úspěšnosti jednotlivých nemocnic očima pacientů. Na straně zdravotních pojišťoven tyto ankety nemáme, takže jsme rádi, že jsme v podobné anketě manažerů uspěli. Z naší strany jde zřejmě hlavně o zlepšování klientského servisu, vysokou efektivitu a dobrou pověst u lékařské veřejnosti.

Václav Tuček, Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?