Kabátkovi zbývá poslední tanec. Ten nejtěžší

7. 10. 2013 8:09
přidejte názor
Autor: Redakce
Odkup Portálu VZP dává smysl, ale budí spoustu otázek. Navíc stále neznamená konec tahanic o IZIP.


Řediteli VZP Zdeňku Kabátkovi lze v jeho postupu vůči společnosti IZIP stěží něco zásadně vyčítat. Problémy spojené se spoluprací mezi největší českou zdravotní pojišťovnou a „špičkovou technologickou firmou“ (jak se IZIP na svých stránkách nazývá) vesměs podědil, stejně jako závazek zpřetrhat vazby, které obě instituce pojí.

Že to není úkol snadný, dokazuje i fakt, že touto dobou už mělo být podle červnových plánů vyřešené, kdy a jak se z VZP a IZIP stanou dvě skutečně nezávislé entity. To však zatím zdaleka jasné není.

Krok správným směrem

Elektronických zdravotních knížek už se pojišťovna zbavila, nyní její správní rada posvětila Kabátkův plán odkoupit od IZIP Portál VZP. I to je jistě krok správným směrem, ale jako kolem všeho, co souvisí s IZIP, i kolem něj se vznášejí pochybnosti.

Protože dnešní doba velí doprovodit každý krok pozitivními PR řečmi, Zdeněk Kabátek se pochlubil, že pojišťovna zvládne svůj portál provozovat za 5 milionů korun ročně, zatímco firmě IZIP platila ročně 72 milionů. Do budoucna tedy transakce přinese úsporu 67 milionů ročně, což je přece skvělá zpráva, no ne?
Inu, to jistě je, zvlášť když VZP bude potřebovat 2,5miliardovou injekci od státu, aby udržela účetnictví v rovnováze. Bylo by však na místě se spíše ptát, jak je možné, že za věc, již pojišťovna umí zařídit za 5 milionů, po léta platila 72.

Vznikla-li tato disproporce nevýhodnými smlouvami VZP s IZIP, pak je pod nimi za veřejnoprávní pojišťovnu nepochybně podepsán někdo, koho lze a bylo by velmi záhodno pohnat k odpovědnosti.

Na tango musejí být dva

Druhou záhadou je, proč společnost IZIP takovou nedocenitelnou dojnou krávu prodává za cenu, jež odpovídá tržbám, které z této krávy firma získá za jediný rok? To je skutečně po čertech laciné, a jestli této ceny Zdeněk Kabátek dosáhl svou vyjednavačskou bravurou, klobouk dolů. Spíše to však vypadá, že mezi IZIP a VZP vládnou všelijaké vztahy, jen ne tržní. A že IZIP, vědom si směru vanoucích větrů, vyklízí pole tak, aby při tom nadělal co nejméně rámusu.

Nyní ovšem uvidíme, zda se jen nestahuje do předem připravených pozic. Poslední vazba VZP a IZIP, vazba vlastnická, totiž zatím narušena není a těžko říci, zda, kdy a jak bude. VZP zůstává majoritním akcionářem IZIP, ovšem jejích 51 % nestačí na zásadní rozhodnutí, která je třeba schvalovat dvoutřetinovou většinou.

Ředitel VZP by se akcií rád zbavil a prodal je menšinovému akcionáři, jímž je záhadná firma eHI. Jenže na tango musejí být dva a pro tento tanec zatím Zdeněk Kabátek svolného partnera nenašel. Ve vzduchu přitom visí jak hrozba arbitráží, tak nedávné nejasnosti kolem vlastnictví osobních dat pacientů spojených s elektronickými zdravotními knížkami, které jsou majetkem IZIP.

Právě tato poslední fáze rozloučení s IZIP bude zřejmě nejnáročnější. Právě na ní se ukáže, zda si Kabátek vyslouží ostruhy tím, že vyřeší problém, jejž nezavinil, nebo zda si o týž problém nakonec rozbije kariéru.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?