Kabinet od 11. května ruší pracovní povinnost studentů medicíny

5. 5. 2020 8:49
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda s účinností od 11. května zrušila pracovní povinnost, kterou měli kvůli epidemii nového typu koronaviru uloženou studenti závěrečných ročníků zdravotnických oborů. Novinářům to po zasedání kabinetu řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Studenti podle něj mohou v zařízeních, kde dosud působili, zůstat dobrovolně či na základě pracovních dohod.


"Vláda zrušila pracovní povinnost pro studenty lékařských fakult a zdravotnických škol s účinností od 11. května," uvedl Vojtěch. Opatření podle něj navazuje na to, že kabinet rozvolňuje svá omezení v případě různých typů škol. Zrušení dosavadního opatření se podle ministra týká i studentů sociálních oborů.

Pracovní povinnost uložila vláda studentům v polovině března. Doprovázel ji mimo jiné zákaz, aby pracovníci ve zdravotnictví čerpali dovolenou. O zrušení zákazu dovolené rozhodl kabinet 9. dubna. V případě studentů tehdy povinnost ponechal a dal k dispozici hejtmanům seznam studentů, aby měly regiony o studentech lepší přehled a mohly je umisťovat tam, kde jsou potřeba. Do té doby se studenty zabývaly centrální orgány a ministerstvo.

Pracovní povinnost se podle opatření týká mimo jiné studentů pátého a šestého ročníku prezenčního studia všeobecného lékařství a posledních ročníků denní nebo prezenční formy studijních programů, které připravují na profesi všeobecné sestry, dětské sestry, zdravotnického záchranáře, asistenta ochrany a podpory veřejného zdraví a praktické sestry. "Od 11. května je zrušena a týká se to i sociálních služeb," uvedl Vojtěch.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?