Kaczyński v kampani sází na zdravotnictví

13. 1. 2010 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Sporem o zdravotnictví začala polská prezidentská kampaň. Finance polských nemocnic zkoumá Úřad pro národní bezpečnost.


Pro konzervativního polského prezidenta Lecha Kaczyńského je stav zdravotnictví klíčovou otázkou národní bezpečnosti.

Jinak se asi nedá vysvětlit akce Úřadu pro národní bezpečnost (BBN), jediné instituce podřízené přímo prezidentu, který rozeslal dotazníky do 736 polských nemocnic. Chce zjistit skutečný stav jejich financí.

„Úřad pro národní bezpečnost se kromě jiného zabývá i zdravotní bezpečností,“ vysvětluje šéf BBN a bývalý ministr obrany konzervativních vlád Aleksander Szczyglo nejnovější iniciativu úřadu, který zásobuje prezidenta různými analýzami. Vytváří tak ideovou protiváhu liberální vládě Donalda Tuska a podporuje opoziční konzervativní stranu Právo a spravedlnost, kterou vede prezidentův bratr-dvojče Jaroslaw.

Tusk bude hlavním soupeřem Lecha Kaczyńského v podzimních prezidentských volbách a průzkum stavu financí v polském zdravotnictví řada pozorovatelů připisuje začínající předvolební kampani.

„Právo a spravedlnost chce budovat kampaň Lecha Kaczyńského kolem dramatu zdravotnické služby,“ napsal levicově liberální list Gazeta Wyborcza.

"Zdraví se neřídí ziskem"

Ovšem, bez ohledu na politiku, je stav zdravotnictví jedním z hlavních témat zájmu Poláků, což Lech Kaczyński stále častěji využívá od loňského jara, kdy vetoval vládní návrh liberální reformy financování zdravotnictví. Tehdy řekl, že zdravotnictví a školství jsou dva obory, které se nemohou řídit pouze ziskem.

S protestujícími zdravotníky požadujícími více peněz měla potíže každá polská vláda v posledním desetiletí. Před deseti lety totiž nemocnice oddlužila liberální vláda. Bratru prezidenta, Jaroslawovi, obsadily dokonce demonstrující sestry v roce 2005, když byl premiérem, kancelář.

A velmi ostrý byl souboj o zdravotnictví ve volbách v roce 2007, kdy konzervativci strašili voliče tím, že po vítězství liberálů budou muset za zdravotní péči platit.

Úřad pro národní bezpečnost, který prezident obsadil většinou věrnými lidmi z konzervativních vlád a svého předchozího působiště, varšavské radnice, se zdravotnictví začal náhle věnovat od poloviny listopadu. Tehdy vypukl spor o to, kolik vlastně peněz má Národní zdravotnický fond, jediný zdroj peněz pro státní zdravotnictví, na účtech a kolik si bude moci dovolit vydat v roce 2010.

Kolik mají lékaři peněz?

Ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová uvedla několik protichůdných prohlášení. Faktem je, že fond měl loni kvůli krizi (větší nezaměstnanost, nižší cena obilí, od níž se odvíjejí platby rolníků) menší příliv peněz a vyčerpal úspory z předchozích let. Ministryně hovořila o navýšení v čase, kdy se výdaje v rozpočtu spíš škrtají.

Ředitelé nemocnic nyní uzavírají nové smlouvy s fondem a není jasné, za kolik a na jaké zákroky budou mít peníze. Podle médií jich řada odmítla nové smlouvy podepsat, protože by to znamenalo omezení péče.

Celý článek si můžete přečíst na serveru Hospodářských novin iHNED.cz nebo zde:
http://hn.ihned.cz/c1-39850870-kaczynski-v-kampani-sazi-na-zdravotnictvi

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?