Kalifornský zákon o eutanazii dostal v dolní komoře zelenou

10. 9. 2015 8:04
přidejte názor
Autor: Redakce
Po týdnech vášnivých sporů schválila ve středu dolní sněmovna kalifornského parlamentu zákon o eutanazii. Legislativa vstoupí v platnost po schválení v kalifornském Senátu, horní parlamentní komora nejlidnatějšího amerického státu podle agentury Reuters zákon velmi pravděpodobně potvrdí.


Zákon dá lékařům právo ukončit život těžce nemocným pacientům na jejich žádost, pokud nejméně dva nezávislí lékaři potvrdí, že nemocnému nezbývá víc než půl roku života. Psychicky nemocní pacienti na eutanazii právo mít nebudou. Podvod či zneužití se bude v Kalifornii trestat jako těžký zločin.

Asistovaná sebevražda je z amerických států legální v Oregonu, Montaně, Vermontu a ve státě Washington. V Kalifornii se stoupenci eutanazie pokusili zákon prosadit několikrát, dosud ale neúspěšně.
Proti nové legislativě se stavěli někteří zdravotníci, pracovníci asistenčních spolků a náboženské obce.

Eutanazie má velkou podporu mezi kalifornskou veřejností a sdružení tamních lékařů jako celek letos v květnu změnilo svůj postoj z odmítavého na neutrální. Guvernér Jerry Brown, v mládí student jezuitského semináře, navrhovaný zákon nekomentoval.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?