Kalousek: S ČSSD není zásadní reforma zdravotnictví možná

3. 5. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zásadní reforma zdravotnictví není možná kvůli sociálním demokratům, kteří odmítají, aby si pacienti na zdravotní péči připláceli, řekl včera v televizi Nova šéf lidovců Miroslav Kalousek...


PRAHA - Peníze ve zdravotnictví chybějí. Bude třeba systém zefektivnit a pak rozhodnout, co bude hrazeno z veřejného zdravotního pojištění a co si pacient zaplatí sám, nebo na co se připojistí, uvedl. Předseda vlády a ČSSD Vladimír Špidla však s možností pacientovy spoluúčasti nesouhlasí.

Sociální demokraté podle Kalouska říkají, a slíbili to voličům, že „z veřejného zdravotního pojištění se zaplatí všechno všem, ale ono to nevychází“.

„U nás je koncepce, že každý má právo na zdravotní péči v rámci všeobecného zdravotního pojištění a že podrobnosti upraví zákon, čili jsou možné určité úpravy, ale v principu to je neřešitelná úloha rozdělit takto a ve většině systémů to tak ani není,“ řekl Špidla v reakci na Kalouskovy výroky.

Kalousek řekl, že jiná cesta než spoluúčast pacientů k vyrovnanému financování zdravotnictví nevede. Věcí dohody bude, co by si měl pacient hradit sám a co by mělo být hrazeno z pojištění. Možnosti jsou podle něj dvě. Buď se budou hradit z pojištění běžné standardní úkony, s nimiž musí každý počítat, a na úkony nadstandardní si bude muset každý připlácet, nebo si běžnou péči každý zaplatí a na nadstandardní bude pojištěn. Lidovecký šéf se přiklání ke druhé, sociálnější variantě. Připouští ale, že by mohl být po příštích volbách většinový názor opačný.

Špidla možnost připlácení či připojištění na náročné či nadstandardní zdravotní úkony odmítá. Pro sociální demokraty je další spoluúčast pacientů nepřijatelná a byla by také v rozporu s jejich programem. Nadstandard podle něj nelze definovat. Lze pouze vymezit takzvanou mimozdravotní péči či dodatečné služby.

Rozhodně odmítl takovou situaci, že by bylo nutné se připojišťovat nebo připlácet si například na operaci srdce. Připustil, že taková praxe ve světě v některých pojišťovacích systémech je. „Tam prostě existují takzvaná nepojistitelná rizika a na některé věci se pojistit nemůžete,“ dodal.

V sociální demokracii se podle Špidly o rozdělení zdravotní péče, o kterém hovořil Kalousek, vážná debata nevede.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?