Kam mizí těla popravených Číňanů

2. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Oční rohovka, kůže, ledviny, tělesné tkáně - to všechno potřebují nemocnice k léčení nemocných a v žádné zemi není nadbytek materiálu pro transplantace. Výhodný zdroj údajně našla Čína, kde se odebírají orgány pro transplantace z těl osob odsouzených k trestu smrti. Vypovídá o tom čínský lékař Wang Kuo-čchi... (upozornění: jen pro silné žaludky!)


WASHINGTON - Oční rohovka, kůže, ledviny, tělesné tkáně - to všechno potřebují nemocnice k léčení nemocných a v žádné zemi není nadbytek materiálu pro transplantace. Výhodný zdroj údajně našla Čína, kde se odebírají orgány pro transplantace z těl osob odsouzených k trestu smrti. Vypovídá o tom čínský lékař Wang Kuo-čchi, který usiluje o azyl ve Spojených státech. Podle vlastního svědectví se osobně podílel na odebrání kůže a očních rohovek z těl více než stovky popravených vězňů, z nichž jeden byl ještě naživu, píše americký list International Herald Tribune.

Wang, specialista na popáleniny, uvádí, že obchod s orgány popravených přináší ohromné zisky. Čína popravuje víc osob ročně než kterákoli jiná země na světě a čím dál tím častěji se stává cílem „zdravotní turistiky“ nemocných ze Spojených států a dalších západních zemí, kteří platí vysoké ceny za transplantaci orgánů, na které by doma museli dlouho čekat.

Doktor Wang (38) přijel do Spojených států 30. dubna s turistickou skupinou, ale namísto návratu do Číny o 14 dní později se rozhodl zůstat. Podle jeho výpovědí byla policejní nemocnice, která odebírání organizovala, obvykle informována předem o hromadných popravách. Bezpečnostní činitelé od nemocnice dostali v přepočtu 37 dolarů za každý tip na chystanou popravu - ledviny získané z těla odsouzeného pak nemocnice prodávala bohatým nebo vysoce postaveným osobám za více než 15 000 dolarů, uvádí Wang.

Jeho „lékařská“ práce se obvykle odbývala přímo na zemi popraviště či podlaze krematoria. V mnoha případech ale ihned poté, co byl odsouzený popraven jednou střelou do zátylku, ho policisté naložili do sanitky, kde lékař z těla vyjmul ledviny během dvou minut od smrti. Pak nastoupil doktor Wang s dalšími kolegy a v malé místnosti za kremační síní z těla popraveného odebrali kůži z paží, nohou, hrudníku a zad. Kůže byla uchovávaná v biologickém roztoku za nízkých teplot k transplantaci pro osoby, které utrpěly popáleniny. Odebíraly se také oční rohovky a další tkáně.

„Po odebrání všech použitelných orgánů a tkání zbyla ubohá hromádka svalů a kostí, kterou si převzali zaměstnanci krematoria,“ uvádí doktor Wang. Podle vlastních slov nedokázal utišit vlastní svědomí od příhody, která se stala v říjnu 1995 při popravě v provincii Che-pej, kam přijel s dalšími lékaři. Před exekucí dal muži injekci heparinu, aby zabránil vzniku krevních sraženin. Policista odsouzenému řekl, že je to na uklidnění. Popravčí poté střelil muže do hlavy, ale střela ho neusmrtila. Zmítal se na zemi v křečích - přesto dostali lékaři příkaz vzít ho do sanitky, kde mu urolog odebral ledviny a Wang s dalším lékařem kůži. Polomrtvého muže pak strčili do plastikového pytle a nechali být. „Bez ohledu na to, kolika popáleným lidem a pacientům nutně potřebujícím transplantaci mohly tyto praktiky zachránit život, nic nemůže omluvit neetické a nemorální odnímání orgánů popraveným,“ uvádí Wang, jemuž se podařilo vycestovat ze země na falešný pas. Podle údajů Nadace Laogai Čína v roce 1998 popravila 1769 osob a transplantovala ledviny 3167 lidem.

Plzeňský deník, 2.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?