Kanada: vakcína vyvolala prudké alergie

25. 11. 2009 8:40
přidejte názor
Autor: Redakce
Vakcína proti prasečí chřipce Arepandrix, která byla použita pro očkování v Kanadě, způsobila velmi časté a závažné alergické reakce. Stejný typ očkovací látky, ale vyrobený v jiném závodě, se pod názvem Pandemrix používá i v Česku.


„Vakcínu máme sice od stejného výrobce, tedy firmy GlaxoSmithKline (GSK), ale z výrobního závodu v Drážďanech v Německu. A vakcína se jmenuje také jinak - Pandemrix. Není proto nejmenší důvod zastavit nebo přerušit očkování v ČR. Vakcína použitá v Kanadě byla vyrobena na severoamerickém kontinentu a do ČR se nedováží,“ řekl Právu v úterý Marek Šnajdr, první náměstek ministryně zdravotnictví.

„Každá vakcína se vyrábí v určitých šaržích. A při výrobě této severoamerické šarže mohlo možná dojít k nějakému pochybení. Ale to je pouze moje domněnka. Vyšetřit to musí kanadská léková autorita,“ řekl včera Právu hlavní hygienik republiky Michael Vít.

Vakcína použitá v Kanadě byla vyrobena na severoamerickém kontinentu a do ČR se nedováží

Dodal, že každá výrobní šarže jakékoliv vakcíny nebo léku se přísně kontroluje při výrobě i následně, a když se přesto zjistí, že při užití pacientem má nějaké vedlejší účinky, je okamžitě stažena z prodeje.
Šnajdr Právo také informoval, že Česko bedlivě sleduje celý vývoj očkování a je pravidelně informováno ze Světové zdravotnické organizace. Kanada příslušnou šarži asi 172 tisíc vakcín Arepandrix stáhla.

„V Kanadě jsme zaznamenali neobvyklý počet prudkých alergických reakcí na vakcínu,“ řekl mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) Thomas Abraham agentuře AP.

„Kanadské úřady proto ve spolupráci s GSK stáhly zbytek příslušné šarže vakcíny a zahájily podrobné vyšetřování,“ dodal.

Podle mluvčí GSK šarže vyvolává „trošku vyšší anafylaxi“. To může způsobit problémy s dýcháním, zvýšenou srdeční aktivitu a pacient se bez lékařské pomoci ocitne v ohrožení života.
„V Evropě už bylo očkováno 5 miliónů osob a zatím nejsou žádné závažné vedlejší účinky hlášeny,“ řekl Šnajdr.

Představitelé ministerstva zdravotnictví ujišťují, že v Česku použitá vakcína proti prasečí chřipce je bezpečná a není tedy důvod k obavám z očkování. To se včera ještě naplno nerozjelo.

Ve větším zatím očkují pouze očkovací centra. Těch je 133 a jsou ve velkých nemocnicích. Očkují zejména zdravotnický personál. Tak tomu bylo včera například v pražských nemocnicích, ale také v Královéhradeckém kraji a v dalších krajích.

Většina praktických lékařů, kteří mají očkovat především chronicky nemocné lidi, zatím vakcínu nemá. „Má ji zhruba polovina lékařů, ale do konce týdne ji budou mít všichni,“ řekl Právu Šnajdr.

Mnohým lékařům však také chybějí seznamy pacientů, které mají očkovat. Zdravotní pojišťovny jim je zatím nezaslaly. Navíc lékaři musejí každého, kdo je určen k očkování, vyzvat buď písemně, nebo telefonem, a to přesně na určitý den, protože dávky očkovacího séra jsou baleny po deseti a musí se spotřebovat do 24 hodin.

Někteří vakcínu odmítají, bojí se

Vakcinační centra ve Zlínském kraji proti chřipce neočkují. Ministerstvo zdravotnictví totiž ve vyhlášce zapomnělo na region a vůbec jej zde neuvedlo, řekla včera novinářům krajská radní za zdravotnictví Hana Příleská (ČSSD). Mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň řekl, že kraj vypadl ze seznamu nedopatřením a chyba bude ihned napravena.

Někteří lidé se ale obávají nežádoucích účinků vakcíny a odmítají se dát očkovat. Jsou mezi nimi i zdravotníci. Také v anketě na webu ministerstva, kde lidé odpovídají, zda by se nechali očkovat proti chřipce, převládá odmítnutí. Rozhodně ano uvedlo 1004, rozhodně ne 1961, dalších 765 se nechává očkovat pravidelně a 690 není dosud rozhodnuto.

O dětech se rozhodne příští týden

Nově má být v České republice také očkováno 50 až 100 000 dětí. Ministerstvo nyní jedná s odbornými společnostmi, které nemocné děti očkovat. Půjde zřejmě o chronické pacienty, se sníženou imunitou, diabetem, po transplantaci a další. Rozhodnuto má být příští týden.

Hlavní hygienik Vít dále Právu řekl, že pandemie chřipky potrvá čtyři až osmnáct měsíců a očkování by v ČR mělo skončit v dubnu příštího roku. Zatím je k dispozici 95 000 vakcín Pandemrix od firmy GSK, začátkem prosince má přijít dalších 90 000 kusů.

V Česku se dál zavírají školy a nemocnice vylučují návštěvy pacientů. Škola má být uzavřena, jestliže je v ní 15 až 20 % nemocných, a to nejméně na sedm dní.

Rodiče dětí, jejichž školy se uzavírají, mají podle České správy sociálního zabezpečení nárok na dávku ošetřovaného, a to i přesto, že jejich děti chřipku nemají. Možnost využít této dávky mají rodiče do deseti let. Pokud jim škola potvrzení vydá, nemusejí proto čerpat dovolenou.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?